Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az utolsó negyedévben változatlanul 7450 újépítésű lakásból választhattak a budapesti vevők,  ez az egy évvel korábbi kínálat közel másfélszerese. Az összes eladó új lakás közel háromnegyede öt kerületben (XIII., XI., VIII., IX. és XIV.) koncentrálódik. A legszűkebb piac a dél-pesti külső kerületekben található, ahol átlagosan 50 lakásnál kevesebb új lakás kapható - olvasható a Cordia felmérésében.

Tavaly összesen 9700 lakás értékesítése kezdődött meg, ez 8 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban volt A múlt év második felében 4300 új lakás jelent meg új projektekben, ami több mint 1000-rel kevesebb az első félévinél. Fordított a helyzet az eladott új lakások számában, ahol a a 2016-os évhez képest növekedés történt. Összesen 8100 új lakást adtak el 2017-ben, közel 15 százalékkal többet, mint 2016-ban.

Az új projektekben kínált lakások számának második féléves csökkenése azt jelzi, hogy a piac kivár az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs jövője kapcsán. A szereplők szerint sürget az idő, így abban bíznak, hogy a meghosszabbításról vagy véglegesítésről mielőbb megszületik a kormányzati döntés. Ez pozitívan hatna nem csak az építőiparra, de a nemzetgazdaság egészére is - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A budapesti szabad lakások átlagos négyzetméterára az utolsó negyedévben is tovább nőtt, így az év végére elérte a 705 ezer forintot, szemben a 2017. év eleji 620 ezer forintos forintos átlaggal. A múlt év elején a kínálat közel 60 százalékát kitevő 600 ezer forintos négyzetméterárúnál olcsóbb lakások aránya az év végére alig több mint 30 százalékra csökkent.

A kivitelezési költségek emelkedése mellett a kínálat szűkülése is drágítja az újépítésű otthonokat, hiszen egyre kevesebb új projekt érkezik a piacra. 2018-ban a fővárosi új lakások ára további 8-10 százalékkal nőhet - véli Földi Tibor.

Mit adnak 20 millió alatt?

A 20 millió alatti, legolcsóbb kategóriát Budapesten alig 100 új lakás képviseli, mindössze felük rendelkezik építési engedéllyel jelenleg - ezek jellemzően 33 négyzetméteresek és egy szobásak.

A belvárosi kerületekben ennyi pénzért nem találunk új lakást, a városközponthoz legközelebb a VIII. kerület külső részén vásárolhatunk. Zuglóban szélesebb a kínálat, de a legtöbb lakást fejlesztő XI. és XIII. kerületben is csak elvétve kaphatók ennyiért új otthonok. Ennyi pénzből kétszobás lakást a VIII. kerület rehabilitáció előtt álló Magdolna- vagy Orczy-negyedében, illetve Rákospalotán vásárolhatunk.

20-30 millió forint között

Ebben az ársávban már több mint 1200 lakásból áll a kínálat, a 30 milliós lakások átlagos mérete 45 négyzetméter. Budán a III. és XI. kerületé a főszerep: a kertvárosi projektek közül Csillaghegyen és Újbuda külső, hegyvidéki részén 40 négyzetméteres, egy-másfél szobás lakások kaphatók. A XI. kerület átalakuló ipari területein épülő, nagy lakásszámú projektjeiben lényegesen nagyobb a választék. Itt 30 millió forint alatt jellemzően 43 négyzetméter körüli, kétszobás lakást vehetünk, de elvétve már két és fél szobás otthonok is elérhetők.

Pesten a belvárosi, elsősorban befektetési célra, rövid távú kiadásra kialakított, átlagosan 28 négyzetméteres garzonok közül tudunk válogatni, amelyek minden szempontból a leggyorsabb megtérülést szolgálják. Belső-Erzsébetváros újépítésű projektjeiben 20-25 millió forint között kínálják az ilyen lakásokat.

Az egyetemek közelsége miatt hosszú- és középtávra könnyen kiadható lakások közül válogathatunk a IX. kerület rehabilitációs városrészében és a VIII. kerület Nagykörúthoz közel eső részein. Itt 20 projekt 150 lakása vár vevőre  20-30 millió forint között. Az egyszobás, átlagosan 34 négyzetméteresek  ára jellemzően 25 millió forint, a kétszobásoké (51 négyzetméter) 34 millió - igaz, utóbbiakból elvétve 30 millió alatt is van kínálat.

30-40 millió forint között

Ekkora büdzséből több mint 2000 új lakásból lehet válogatni Budapesten. A XIII. kerület északi részén, az elsősorban saját lakhatásra vonzó Angyalföldön 30 millió forintért egy 52 négyzetméteres, kétszobás lakást, 40 millió forintért pedig egy 68 négyzetméteres, háromszobás lakást kaphatunk. A városközponthoz közelebbi, a Váci úti irodafolyosó közelsége és a terület rohamos megújulása miatt kiemelkedően jó befektetési lehetőséget kínáló Lőportárdűlőn egy hosszútávra biztosan kiadható, 45 négyzetméteres, kétszobás lakás ára 30 millió forint.

A szélesebb kínálattal rendelkező kerületekben már nagyobb alapterületű lakások is beleesnek ebbe az ársávba: a X. kerületben a 70 négyzetméteres, három szobás lakások 36 millió forintért, míg Zuglóban 39 millióért vásárolhatók meg.

Ebben az ársávban kevesebb, mint 50 lakás haladja meg a 80 négyzetmétert, ezek szinte mind a város külső területein, a XXII. és a XXIII. kerületben találhatók.

40-50 millió forint között

Ebben az ársávban szintén ezres nagyságrendű a fővárosi kínálat. Az új és újszerű lakások ritkaságnak számítanak Bel-Budán, itt 40 millió forintért 44 négyzetméteres, két szobás lakások kaphatók. A szintén kuriózumnak számító Duna-parton és annak közelében fekvő projektekben Budán 45 négyzetméteres, Észak-Pesten 50 négyzetméteres, kétszobás lakást kaphatunk 40 millióért, míg a háromszobások 50 millióba kerülnek. A családosok körében kedvelt XI. kerület hegyvidéki részén 40 millió forintért 55 négyzetméterest vásárolhatunk, 50 millióért pedig egy közel 70 négyzetméteres, háromszobás lakásba költözhetünk. Az ebben az árkategóriában kis számban elérhető nagyobb, 120 négyzetméteres lakások a XVI. és a XIX. kerületben épülnek.

50 millió forint fölött

A legkisebb lakás, amit 50 millió forint fölötti áron kínálnak az V. kerületben található, alig 40 négyzetméteres, ugyanakkor kiemelkedően magas felszereltségű. Az 50-55 millió forintos sávban elsősorban a III. kerület külső részén, Újpesten, Középső-Ferencvárosban, a XIII. kerületben és Zuglóban kínálnak 80 négyzetméteresnél nagyobb lakásokat. Az 55-60 milliós kategória Madárhegyen és a Marina-parton nyújt ugyanilyen méretű kínálatot.

A legdrágább, 100 millió forint fölötti lakások a XII. kerületben, az V. kerületben és a Duna-parti projektekben találhatók. Emellett a külső pesti kerületeket leszámítva minden területen találunk néhány ilyen árú lakást, amelyek jellemzően 100 négyzetméteresnél nagyobbak és jóval átlagon felüli méretű, 40-50 négyzetméteres terasz tartozik hozzájuk - összegzi a Cordia a piaci kínálatot.

Képünk forrása: Pixabay.