A Váci úti irodafolyosó, noha az egyik legnépszerűbb irodapiaci lokáció, és a város egyik legnagyobb változáson átesett térsége, önmagában nem túl izgalmas helyszín, sem építészetileg, sem szolgáltatásaiban. Ez az egyik legforgalmasabb budapesti közlekedési csomópont, azonban nincs miért itt megállni, ezen változtatna az új  projekt, amely nem csak egy egyszerű irodafejlesztést, hanem egy új városrészközpont kialakítását célozza - mondta a projekt bemutatásakor rendezett sajtótájékoztatón Radnóty Zoltán.

A londoni Make Architect építésziroda és a Finta Stúdió tervezte központ  első épülete, a 8 emeletes, 34,5 ezer négyzetméter alapterületű Agora Hub irodaház építési engedélyét hétfőn kapta meg a fejlesztő, a következő, Agora Tower elnevezésű épület engedélyét júniusra várják. A fővárosi szabályozási tervben a környéken engedélyezett, maximum 90 méter magas irodatornyok a fejlesztés későbbi fázisaiban valósulnak meg. Az egy éve már a cannes-i  ingatlanfejlesztési szakvásáron, a MIPIM-en is bemutatkozott projektről kiderült, jelenlegi formája a 165. tervezési változat, a 90. variációnál, mintegy háromnegyed évvel ezelőtt teljesen újra indult a koncepcióalkotás annak érdekében, hogy mint Radnóty Zoltán fogalmazott, minden szempontból tökéletes legyen a megoldás.

Bár már tárgyaltak bérlőkkel a területek bérbeadásáról, szerződés még nem született, így jelenleg a beruházás spekulatív alapon indult el - mondta Radnóty, aki a költségekről mindössze annyit árult el, míg tart a tervezés, nincsenek konkrét számok. A területrendezési szerződés értelmében az infrastruktúra kialakítására, parkosításra, környezet szépítésre mindenesetre kétmilliárd forintot költenek, a bérleti díjak pedig a Váci úti folyosó A és A pluszos épületeinek szintjén alakul majd, de a méreteknél és a központ nyújtotta komplexitásnál fogva sokkal több szolgáltatást nyújt majd az itteni iroda, mint az egy magában álló épületeben lehetséges. Finanszírozásra már számos ajánlatot kaptak bankoktól, a tárgyalásokra azonban még nem került sor  - válaszolta kérdésünkre Radnóty Zoltán.

Az első épület átadását 2018 végére tervezik, a teljes beruházás 2023 végére fejeződhet be. Összesen 11 ezer négyzetméteren, ebből az első épületben több mint 4 ezer négyzetméteren kapnak helyet a különböző szolgáltatások, s itt fog elindulni a cég co-working üzletága, az első épületben 2500 négyzetméteren.

A projekt tervezői a BREEAM Outstanding és WELL Platinum környezettudatos minősítéseket célozták meg.