Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lesz miből gazdálkodnia a Miniszterelnökség által tavaly decemberben alapított Várkapitányság Nonprofit Zrt.-nek, ugyanis a szerdai Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány a cég közfeladatainak ellátása érdekében 5,8 milliárd forint forrást biztosít. Varga Mihály pénzügyminiszternek július 1-ig három ütemben kell gondoskodnia a pénz átcsoportosításáról.

A kormányhatározat indoklása szerint az 5,8 milliárd forintra azért van szüksége a Várkapitányságnak, mert a társaság központi szerepet tölt be a Budai várnegyed megújításában. A Napi.hu írta meg először, hogy a Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én megalakult a Várkapitányság, az új cég a budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre.

A Várkapitányság már munkatársakat is keres, konkrétan kertész kollégával szeretnék bővíteni a cég alkalmazotti létszámát. "Dolgozz te is kiemelt kulturális és világörökségi helyszínen. Társaságunk egyik fő alappillére a folyamatos fejlődés, így új munkatársunkra hosszútávon számítunk, biztosítva neki a szakmai fejlődési lehetőséget, valamint a stabilitást" - olvasható az egyik álláskereső portálon. A kertész feladata lesz a szemétszedés és az utcaseprés is.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök irodája már felköltözött, így is hatalmas büdzsé kell a Budai vár felújítására. Szintén a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann terv beruházásaihoz 2019-2021 között összesen 35,6 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Ebből idén 10,6 milliárd forintot kell biztosítania a Pénzügyminisztériumnak. Ugyanakkor a határozat visszavonta a Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezéséhez kapcsolódó, valamint az elhelyezéssel összefüggő források biztosításáról szóló 2016-os döntést a Nádor utca 5-7. ingatlanjai kapcsán.

Az Átlátszó írta meg, hogy tavaly május 31-ig nettó 1,3 milliárd forintot fizetett ki a Belügyminisztérium a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. részére, amely a tárca várba való áthelyezését bonyolítja le. A 2014-es országgyűlési választások után jelentették be, hogy a kormányzati szervek a Várnegyedbe költöznek. Ezen belül pedig a belügyi dolgozókat egyrészt az Országház és az Úri utca közötti, volt MTA épületegyüttesben, másrészt a Nándor utca 5-7. szám alatti épületben helyezték volna el.

A kormány szerdán közzétett határozata értelmében a következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti átvilágítása. Ebben a ciklusban befejeződnek a folyamatban lévő beruházások - például a lovarda és a főőrségi épület rekonstrukciója -, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme. A Nemzeti Hauszmann program részeként megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar között terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül.