Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Városligetben lépten-nyomon építkezésekbe lehet botlani, épül az új Néprajzi Múzeum, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza, megújul az Olof Palme-ház és a régi Közlekedési Múzeum is - hangzott el az RTL Híradóban.

A Liget-projektet 2010-ben indították, akkor még Múzeumi Negyed néven. 2012-ben jelentették be a koncepciót, amelyben a beruházások értékét 50-60 milliárdra becsülték.

Már 250 milliárdnál járunk

2014-ben a részletes tervek bejelentésekor már 150 milliárdos kiadásról beszélték. A 2015-ös kormányhatározatban 157 milliárd forint szerepel. A közelmúltban pedig 250 milliárd forintról beszélt Baán László, az építtető Városliget Zrt. vezetője.

Nem csak a költségek emelkedtek, a határidők is. Jelenleg 2019 helyett 2020-as átadásokkal számolnak - hívta fel a figyelmet a tévécsatorna a híradójában.

Még több épületet húznak fel a Ligetben

A költségnövekedést és a határidőcsúszást a bővülő tervekkel magyarázzák. A múzeumok mellett ugyanis a fővárosi városligeti színház és az állatkerti biodom megépítése is a Liget-projekt része lett. Építenek mélygarázsokat és felújítják a zöld felületeket.

Az LMP szerint azért drágulnak a beruházások, hogy több pénz jusson a Fidesz-közeli cégeknek.

A projekt ellen nem csak az ellenzéki politikusok, hanem a civilek is tiltakoztak, főként a fák kivágása és a zöldfelület csökkentése miatt.