Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány nem a migrációban, hanem a magyar gyermeket nevelő családok támogatásában hisz - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Időknek annak kapcsán, hogy a kormány kibővíti a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok feltételeit.

A jövőben a kétgyermekes családok is felvehetik a tízmillió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a három gyermeket nevelőknél pedig az összeg tízről 15 millióra emelkedik - írta az MTI.

A csok bevezetése, 2015 közepe óta idén szeptember végéig - vagyis valamivel több mint három év alatt - közel kilencvenezer család csokkérelmét fogadták be, az igénylések együttesen 257 milliárd forintról szóltak.

A csok az új lakások építését és vásárlását támogatja kiemelten, de támogatás használt lakóingatlan megvételéhez is igénybe vehető. A kérelmezők kétharmada használt lakást nézett ki magának, a fennmaradó egyharmad pedig nagyrészt építkezéshez kért forrást. A támogatások 68 százalékából a városokban, 32 százalékából pedig falun épült vagy cserélt gazdát ingatlan.

Az államtitkár szerint a kormány célja, hogy a vidéki kistelepüléseken tovább ösztönözze az otthonteremtést, ezt szolgálja majd az úgynevezett falusi csok, amelyről már elvi döntés született, a részletek kidolgozása pedig folyamatban van. (Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése szerint jelentősen növelnék a támogatási összeget az 5000 fő alatti településeken. Erre összesen 30 milliárd forintot szán a kormány - a szerk.)