Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kemény telek alkalmával visszatérő probléma a házi vízmérők elfagyása, 2017-ben például hatezer esetet regisztrált a DRV Zrt. a működési területén, emiatt mintegy egymillió liter víz folyt el feleslegesen. Mivel a vízmérő rendszeres ellenőrzése, és a házi ivóvízhálózat karbantartása a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javításának, pótlásának, az új mérők hitelesítésének, valamint az elfolyt víznek a költsége mind a felhasználókat terheli - áll a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) közleményében.

A vízmérőelfagyások leggyakoribb tünete, ha csak alig folyik víz a csapból. A fagyás ilyenkor már megtörtént, de a gond elébe lehet menni a vízmérőakna belső felületének megfelelő szigetelésével. Megfelelő például a hungarocell, de a fő szempont, hogy nedvesség hatására a választott anyag ne veszítsen a szigetelőképességéből.

Tanácsos továbbá a lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni. A réseknél a hideg bejuthat a vízmérőórához, ami fagyáshoz vezethet.

A télen nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a teljes víztelenítés, melyet a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével lehet elvégezni, emellett javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is. A hibák mielőbbi észlelése érdekében fontos a télen nem használt ingatlanok rendszeres ellenőrzése - foglalják össze a teendőket.