Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy értesült a portál, hogy a lakásbérleti díjak esetleges befagyasztásáról is szó lesz a miniszterelnök családjának ügyvédjeként emlegetett Bajkai István, a parlament Törvényalkotási bizottságának alelnöke és Mehrli Péter, a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke közötti találkozón, sőt, az MNB által felállított Lakás-és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület soron következő ülésére is beviszi a kérdést.

Az ad aktualitást az ötletnek, hogy Berlin vezetése kedden arról határozott: öt évre befagyasztják a lakbéreket a városban 2020 január elsejétől. Az ok az volt, hogy az elmúlt években jelentősen, csak az idei első negyedévben 7 százalékkal nőttek a lakbérek. Itthon sem nagyon más a helyzet: Budapesten statisztikák alapján az átlagdíjak 7-8 százalékot emelkedtek az előző évhez képest, ami azt jelenti, hogy az átlagos havi díj 160-165 ezer forint a lakás méretétől és fekvésétől függően.

Viszont a portál szerint nem valószínű, hogy Magyarországon hasonlót lépnének: egyrészt Magyarországon nagyságrendekkel kevesebben adnak ki legális albérletet, így nehéz lenne a szabályozást betartatni. Másrészt kisebb a bérbeadók érdekérvényesítő képessége is.