Novemberben lényegében az előző havi szinten állt az építőipar rövid távú kilátásait a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló építőipari bizalmi index értéke - derül ki a GKI legfrissebb felmérésből.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése hibahatáron belül emelkedett az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján, s így e mutató értéke az elmúlt három hónapban elég stabilan alakult. A nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok némi javulásra utalnak havi alapon.

Novemberben a cégek 23 százaléka számolt be növekvő, 4 százalékuk csökkenő termelésről, míg ugyanez a két arány októberben 26 és 11 százalék volt. Ebben a hónapban a mélyépítők elégedettsége látványosan javult, míg a magasépítőké romlott.

A meglévő rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest novemberben enyhén javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ugyanakkor a nyers adatok nem utalnak érdemi változásra. A válaszadó vállalkozások 33 százalék számolt be magas és 10 százalékuk alacsony rendelésállományról, szemben az októberi 31 és 8 százalékkal. A mélyépítők megítélése érezhetően javult, míg a magasépítőké kissé romlott.

Építőipari bizalmi index a szezonálisan kiigazított adatok alapján/GKI

Enyhén romlottak a foglalkoztatási várakozások. A nyers adatok is némi negatív változást jeleznek októberhez képest. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 15 százaléka, míg annak csökkentésére 12 százalékuk készül. Októberben ugyanez a két arány rendre 15 és 7 százalék volt.

A cégek kétharmadának komoly gondot okoz a munkaerőhiány, közel negyedük anyag- és kapacitáshiánnyal is küzd.

Novemberben némileg csökkent az áremelési törekvések intenzitása. A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya az októberi 25 százalékról novemberre 27 százalékra nőtt, míg az árcsökkenésre számítóké 1-ről 2 százalékra bővült.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése novemberben némileg romlott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is némi romlást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya novemberben 14 és 15, míg októberben 21 és 15 százalék volt.