Októberben belehúzott az építőipar

Októberben 21 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 19 az egyéb építményeké 22 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 3 százalékkal nőtt - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2019. december 13. péntek, 09:00
Fotó: Getty Images

Októberben az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 19, az egyéb építményeké 22 százalékkal. Az épületek esetében lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 4, az egyéb építmények építésében 25 százalékkal nőtt. A speciális szaképítés termelése 29 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10 százalékkal elmaradt a 2018. október végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 41 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 22 százalékkal csökkent.

Az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 27 százalékkal emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK