Februárban két ponttal csökkent a rendelésállomány és a foglalkoztatási létszám alapján számított, az ágazat rövid távú kilátásait egyetlen számba sűrítő építőipari bizalmi index értéke - derül ki az EU támogatásával készült friss GKI felmérésből.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése ugyan kissé romlott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján, de az elégedettség a korábbiakhoz viszonyítva még így is szembetűnő. Januárhoz képest a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok is romló termelői hangulatra utalnak. Februárban a cégek 29 százaléka növekvő, 12 százaléka csökkenő termelésről számolt be szemben a januári 34 és 6 százalékkal. Februárban csak a mélyépítők helyzetértékelése vált kedvezőtlenebbé, a magasépítőké enyhén tovább javult.

Építőipari bizalmi indexek, 2015-2018
(szezonálisan kiigazított adatok)

A szezonálisan kiigazított adatok alapján februárban kissé javult a rendelésállományok értékelése, e jelzőszám historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében a válaszadó vállalkozások még sosem voltak ennyire elégedettek meglévő rendeléseik állományával - állapítja meg a GKI. A nyers adatok is pozitív elmozdulást jeleznek: februárban a válaszadó vállalkozások 32 százaléka számolt be magas, s 16 százaléka alacsony rendelésállományról, míg januárban ugyanez a két arány 31 és 19 százalék volt. Februárban a mélyépítők értékelése javult, míg a magasépítőké a januári szinten maradt.

Romlottak ugyanakkor a foglalkoztatási várakozások az előző hónaphoz képest, mind a szezonálisan kiigazított, mind a nyers adatok szerint. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 27 százaléka, annak csökkentésére 4 százalékuk készül, míg januárban ugyanez a két arány rendre 32 és 4 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitásának erősödését jelzik a szezonálisan kiigazított adatok. A nyers adatok kissé mást mutatnak: az áremelést és árcsökkentést tervezők aránya is csökkent januárhoz képest, az előbbi 47-ről 42 százalékra az utóbbi 4-ről 1 százalékra.

Széles körben korlátozza a termelés bővítését a munkaerőhiány és a kapacitáshiány, s továbbra is minden ötödik cégnek okoz gondokat a laza fizetési fegyelem.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari cégek képviselőinek körében számottevően romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján, de a nyers adatok is némi elbizonytalanodásra utalnak a felmérés szerint: a derű- és borúlátók aránya februárban 25 és 7 százalék, januárban pedig 36 és 7 százalék volt.

Képünk forrása: Pixabay