Újfajta adót vezetnének be a Balatonnál

Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót – javasolja Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere, aki a tervről a Szabad Pécsnek beszélt.
Domokos László, 2018. október 22. hétfő, 10:11
Fotó: Napi.hu

Gátat kívánna szabni a vízpartot elfoglaló és a balatoni panorámát eltakaró apartmanházak egyre gyorsuló elterjedésének ugyanis a siófoki polgármester.

Emiatt a helyi építési szabályzatot és az adórendeletet is módosíttatni szeretné. A cél minimálisan az, hogy a település is lásson "viszont" valamit az ezekben a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből, legfőképpen nyaraltatásból. A legtöbb Balaton-parti társasház a tóparti települések közül Siófokon épült az elmúlt években, és jelenleg is számosnak az építése zajlik - írta a portál.

Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára. Egyik épület emelkedik a másik után, amelyeknek a tulajdonosai, szállóvendégei aztán az erkélyekről élvezhetik a parti naplementéket.

A helyi építési szabályzat 2004 előtt jobban védte a zöldfelületeket és szigorú magassági korlátozást tartatott be az építtetőkkel. Azután egyre csak lazított a város vezetése a szabályokon. A siófoki partszakasz pedig lassan átalakult, és nem feltétlenül az előnyére - véli a polgármester.

Véleménye szerint a balatoni panorámás ingatlanok hasznosításából (értékesítés, kiadás) a város teljes lakosságának is többet kell profitálnia, vagyis "a luxusadóból" a város közössége gyarapodhatna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2018.10.23 00:58

Most szemét leszek. Kevés. az adóemelés, nem adja vissza a Balaton látványát. A nagy dobás az lenne, ha a vízig érő telkekből visszavásárolna egy három méteres sávot az állam, ahol bárki sétálhatna. Na, a tulajnak meg át kéne menni ezen a három méteren a kikötőjéhez. Kenesén vagyok, a jól hangzó Parti sétányon. Az egész utcából nem lehet lemenni a partra, lelátni a vízre csak a szabad strand 4 nm-es stégjéről lehet, ha nem vízparti telked van. Meg lehetne oldani? Persze, de mivel ez csak a pórnépet szolgálná, nem fogják megoldani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html