Nagyot drágul idén az építkezés

Idén 15-16 százalékkal nőhet az építőipar teljesítménye a közmegrendelések arányának csökkenése mellett. Az élőmunka költségei 10-15 százalékkal, az építőanyagok ára, a fuvar és gépek bérleti költségei 10 százalékkal emelkedhetnek. A növekvő megrendelések lassan szétfeszítik a lakásépítő cégek kapacitásait - derül ki az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) friss felméréséből.
Szepesi Anita, 2019. április 1. hétfő, 13:30
Fotó: Getty Images

Piaci körülményeik tavalyi változásairól és idei várakozásaikról kérdezte tagvállalatait (a néhány fős kft-től a több száz főt foglalkoztató társaságig) az ÉVOSZ.

A helyzetértékelés legfontosabb megállapításai:

  • A fellendüléssel összhangban a vállalkozások kétharmadánál nőtt az értékesítés nettó árbevétele. A válaszadók túlnyomó része a jövedelmezőség inflációt meghaladó javulásával számol, miközben lassuló növekedési pályán marad.
  • A megrendelések felét a magánmegrendelések teszik ki, a cégek idén a közmegrendelések, közbeszerzések arányának csökkenésére számítanak.
  • A tevékenységet leginkább a szakemberhiány akadályozza. A megoldáshoz hosszú távon a jelenlegi képzési rendszer átalakítása vezet.
  • A kapacitáskihasználás kritikus szinthez ért, a szűkös kapacitás leginkább a lakásépítő cégeket érinti. A lakásépítési kedv továbbra is erős, a lakásfelújítást viszont a mostani áremelések mellett csak állami beavatkozásokkal lehet ösztönözni.
  • A béreket a válaszadók 2018-ban is az országos átlagon felül, 15 százalékkal emelték, 2019-ben pedig további 10 százalékos bérfejlesztést terveznek.
  • Az építőanyagok, a fuvardíjak és az építőgépek bérleti díjai 2019-ben a várakozások szerint további 10 százalékkal emelkednek, míg az élőmunka, az alvállalkozói díjak 10-15 százalékkal is növekedhetnek.
  • A partnerek tizede késedelmesen fizet, a tartozások 90-95 százalékát azonban behajthatónak minősítik a vállalatok. Az építőipari lánctartozás összegét jelenleg mintegy 150 milliárd forintra becsülik.
  • A forráshiány pótlására a vállalkozások a vissza nem térítendő támogatásokat kívánják még nagyobb arányban kihasználni. Az NGM és az ÉVOSZ együttműködési megállapodásában foglalt keretösszege az eredetihez képest jelentősen, többlépcsőben növekedett. Így 2019-2020 között 6-6 milliárd forint pályázható technológiai korszerűsítésre, hatékonyságnövelésre. Várhatóan 2019-ben beérnek a szektor tavaly elindított beruházásai is, így ez azév a hatékonyság javulásának éve lehet.
  • A cégek összességében elégedettek az üzleti helyzetükkel, 2019-re 15-16 százalékos termelésnövekedésre számítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK