Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti gazdasági feszültség a közeljövőben is a legfőbb rizikófaktor marad, és ennek további eszkalálódása akár az európai export csökkenését hozhatja magával. A munkaerőpiac továbbra is erős marad, és egyes országokban az átlagos munkabérek emelkedése várható, amely hatására nő a vásárlói kedv Európában. A kereskedelmi feszültségek és a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok egész 2020-ra kihathatnak, és befolyásolják az euróövezet GDP-növekedését, amely ezzel együtt visszafogottan, de pozitív maradhat, 2020 és 2021 folyamán éves 1 százalékkal.

A központi bankok tovább folytatják laza monetáris politikájukat, beleértve az Európai Központi Bankot, amely újra élénkítésbe kezdett. Ez alátámasztja a CBRE várakozását, miszerint az alacsony kamatkörnyezet hosszabb ideig fennmarad Európában.

Ebben a környezetben pedig az államkötvényekhez képest lényegesen jobb befektetésnek bizonyul az ingatlan.

Szintén az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően a befektetők visszafoghatják a bevételi elvárásaikat, vagy nagyobb rizikót vállalhatnak, hogy megtartsák a korábbi profitszinteket. Az eddigi likviditásbőség tovább fokozódhat, ami a befektetőket egyre inkább az ingatlanügyletek felé terelheti, hiszen az ingatlan egyrészt a hozam terén többet ígér más befektetési formáknál, másrészt pedig védettséget jelent az infláció esetleges gyorsulása esetén.

Mit hoz az e-kereskedelem?

Az európai kiskereskedelmi és logisztikai ingatlanokra továbbra is nagy hatással lesz az e-kereskedelem növekedése. A kiskereskedelmi ingatlanok megítélése rosszabb az Egyesült Királyságban, mint Európa többi részén. Ennek oka lehet többek között az e-kereskedelem alacsonyabb részesedése a kontinensen, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos jobb kilátások, az alacsonyabb ingatlanadók és a tulajdonosnak kedvezőbb bérleti struktúrák. A logisztikai szektort enyhén lassuló növekedés jellemzi majd, ahol az internetes kereskedelem kiszolgálása további potenciált jelent a kontinens legtöbb piacán.

Az európai szállodák eredményei 2019-ben túlszárnyalták más régiók számait, mind a kihasználtság, mind pedig a bevétel terén, és ez a növekedés 2020-ban is kitart. Ennek okán a befektetők az eddigieknél is vonzóbbnak találhatják majd ezt a szegmenst: 2020-ban az intézményi tőke akár az európai szállodai üzletek 30 százalékát is elérheti.

A működési ingatlanok, például egészségügyi intézmények és idősotthonok nyugaton már nem számítanak alternatív piacnak, mivel a befektetők egyre nagyobb tudással rendelkeznek ezzel a szegmenssel kapcsolatban, és a meglevők mellett új befektetők is megjelennek idén. Ezt a piacot az európai országokon átívelő árharmonizáció és új partneri módszerek erősödése jellemzi majd.

Marad az érdeklődés a magyar befektetési piac iránt

Az elérhető adatok alapján 2019 végéig erős lendület jellemezte magyar gazdaságot, és várhatóan a hazai növekedés 2020-ban is nagymértékben felülmúlja Európa többi részét - bár sokkal mérsékeltebb lesz. A CBRE 1,8 milliárd eurós forgalmat regisztrált a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon 2019-ben. Ez volt a harmadik egymást követő év, ami ezt a befektetési szintet hozta. Ez azt igazolja, hogy a további piaci növekedést inkább korlátozza a szűkös kínálat, mint a potenciális kereslet.

2020 elején is látható, hogy a befektetői hajlandóság Magyarországot illetően sziklaszilárd. A CBRE előrejelzésében több nagyértékű tranzakcióra számít - teszi hozzá Borbély Gábor, a CBRE Magyarország kutatási igazgatója.