Továbbra is erős kereslet és áremelkedés jellemzi a fővárosi lakáspiacot, a fővároson belül azonban nagyon eltérőek az átlagos négyzetméterárak és a drágulás mértéke is. Kiugró volt a drágulás a legjelentősebb presztízsű kerületek mellett a peremkerületekben, előbbiekben a téglalakások, utóbbiakban inkább a panelek ára emelkedett jelentősen. Az utóbbi egy évben szinte nem volt olyan kerület, ahol komolyabb áresés következett be. Ahol pedig nem volt drágulás, ott is inkább stagnáltak az árak, az I. kerület gellérthegyi részén például 822 ezer forint maradt az átlagos négyzetméterár.

A portál elemzése szerint a II. kerületben emelkedtek a legnagyobb mértékben az átlagos négyzetméterárak. A meghirdetett hűvösvölgyi lakások átlagos négyzetméterára 66 százalékkal 1,15 millió forintra nőtt.  A második helyen Lipótmező áll, ott az 54 százalékos emelkedés 1 millió forintos átlagot eredményezett. A rézmáli lakások négyzetméterára átlagosan 45 százalékkal 1,05 millió forintra nőtt. A II. és a XII. kerületben a szűkös kínálat mellett erős a kereslet, ez hajtja fel az árakat - jegyzi meg Balogh László, a portál szakértője. A XII. kerületi Svábhegyen szintén jelentősen, 40 százalékkal 827 ezer forintra nőttek az árak.

Elszállt a panelek ára

Tovább drágultak a budapesti panelek is, az átlagos négyzetméteráruk meghaladja a 470 ezer forintot a kínálati piacon, ami bő 20 százalékos plusz. A peremkerületekben azonban ennél jóval nagyobb mértékű volt az áremelkedés. A XX. kerületben lévő, pesterzsébeti panellakások átlagos négyzetméterára nőtt a legnagyobb mértékben, 43 százalékkal 405 ezer forintra. A XXII. kerületen belül a budatétényi városrész panellakásai állnak a második helyen: átlagos négyzetméteráruk 39 százalékkal 500 ezer forint fölé emelkedett. A harmadik legnagyobb drágulás a kőbányai panellakásoké: 38 százalékkal 471 ezer forintra nőtt az ár.

A kispesti, újpalotai, józsefvárosi, rákosszentmihályi, békásmegyeri panellakások átlagos négyzetméterára is 30-34 százalékkal 450-550 ezer forintra emelkedett.

Sietni kell a vásárlással?

Balogh László szerint a nagy presztízsű városrészek kiugró drágulása azzal is magyarázható, hogy az idei év második felében ismét felgyorsult a fővárosi lakáspiac, és mivel októbertől a hitelfelvétel szabályai is szigorodnak, ezért sokan előrehozzák a későbbre tervezett lakásvásárlást. A külső kerületek átlagosnál nagyobb ütemű áremelkedésének pedig az az oka, hogy a vevők egy része már csak ezekben tudja megfizetni a lakásárakat. Ráadásul a legolcsóbb városrészek árai eleve alacsonyabb szintről indulnak, ezért az itt található lakások értékének fél-egymillió forintos növekedése relatíve nagyobb drágulást eredményez, mint a drágább környékeken.

(Ezt olvasta már? Itt az újabb javaslat, aminek nagyon sok magyar örülne)

Fotó: Pixabay