Megjött az első mérleg az albérletpiacról a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, amelyből látszik, hogy jelentősen élénkült a kiadó lakások piaca - derül ki az ingatlan.com legfrissebb körképéből. A ponthatárok július 24-i kihirdetése utáni 10 napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző 10 napban.

Az utóbbi években mindig ez a forgatókönyv, közel 30 százalékos kínálatbővülést hoz a ponthatárok kihirdetése. Sok lakástulajdonos direkt ebben az időszakban lép piacra a portál vezető szakértője, Balogh László szerint.

A felpörgő kereslet idáig nem járt együtt a bérleti díjak emelkedésével, részben a kínálatbővülés miatt. Amúgy pedig az fővárosban és az egyetemvárosokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódás látszik a bérleti díjakban - állítja Balogh László.

A ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez megegyezik az 1-2 héttel korábbi szinttel és a többi egyetemvárosban is stabilak maradtak az árak. A szobákért Budapesten átlagosan havi 65 ezer forintot, Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek. Szegeden és Győrben 45 ezer forint a szobák átlagos havi díja.

Augusztus utolsó 1-2 hetében várható a kollégiumi férőhelyekről kimaradók újabb hulláma. Balogh László szerint az albérletpiac és a bérleti díjak alakulása szempontjából a jövőben lényeges kérdés lehet, hogy a rövid távú lakáskiadás, azaz lakáshotelekre vonatkozó szabályok területén egy esetleges szigorítás milyen hatással lesz a kínálatra és a keresletre.