Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember tapasztalatai szerint egyre többen kérik ingatlanos segítségét az értékesítésben, többek között azért, mert nem tudják felmérni az ingatlan reális értékét. A hirdetési árakból, a hirdetési portálokon megjelenített átlagárakból ma már nem lehet kiindulni, az ezek alapján beárazott, ekképpen túlárazott ingatlanokra nem érkezik vevő.

Ma már nem működik az a stratégia, hogy "kirakom jó magas áron, aztán valaki majd elviszi, nekem nem sürgős", ugyanis eltűntek az ilyen típusú vevők. A szakértő példát is említ, melyben egy ingatlant először 220 millióért hirdettek meg, mostanra egy értékbecslés után náluk 159 milliónál jár az ára, de még így sem lesz könnyű eladni.

Nemcsak az értékesítési idő meghosszabbodásáról van szó, hanem túlárazásról, az irreális hirdetési árakon egyszerűen lehetetlen érdeklődőt találni az ingatlanokra - hangsúlyozta a szakember. Ugyanakkor, ha egy ingatlan ára eléri a reális szintet, akkor azt szinte azonnal megveszik.

Ami az árakat illeti, egyre inkább csak stagnálás jellemző, a tipikus négyzetméterárak 1 millió forint alatt maradnak a belvárosban is. Egy kisméretű, normális állapotú, 30-40 négyzetméteres lakáshoz 30 millió forintnál olcsóbban persze nem nagyon jutunk hozzá - jegyzi meg Schneider Zoltán.

A kereslet csökkenéséhez nem csak a túl magas árak vezettek, hanem az olyan befektetési lehetőségek megjelenése, mint amilyen az úgynevezett "szuperállampapír", ami sok vásárlót vont el az ingatlanpiacról. A hivatalos bérbeadással elérhető  5-7 százalékos hozam ugyanis nagyon hasonló az állampapírral elérhető hozamhoz - magyarázta. Ráadásul ez nemcsak egyszerűbb befektetés, hanem nem is igényel akkora összeget, mint amennyibe egy belvárosi lakás kerül, így vonzó a kisebb befektetők számára.

Emellett a korábbi rövid távú lakáskiadási láz megszűnt, hiszen ma már sok ház tiltja ezt a tevékenységet, változott a szabályozás, de a piac is telített. Persze akadnak még befektetők, akik ilyen célra keresnek ingatlant, ők jellemzően már működtetnek 3-4 másik egységet is, és üzletszerűen, nagyban űzik ezt a tevékenységet, nem pedig néhány millió forintos megtakarításukat próbálják valahogy kamatoztatni.

A hosszú távú kiadásra szánt kínálat ezzel szemben továbbra is szűk és magas bérleti díjak jellemzik, a havi 100-120 ezres kategória eltűnt a piacról.

A szakértő szerint az ingatlanpiac olyan, mint egy tehervonat: hosszú ideig tart, mire megáll, a fékezés jelei azonban már látszanak. Árcsökkenésre ugyan nem számít az elkövetkező fél évben, stagnálásra azonban igen.