Lejtmenetre váltott a lakáspiac

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakáspiacon. A két erősebb őszi hónap után hamarabb indult meg a szokásos év végi lejtmenet, ami szinte minden ingatlanpiaci mutatóban érezhető volt - állapítja meg friss elemzésében a Duna House (DH).
Szepesi Anita, 2019. december 12. csütörtök, 17:14
Fotó: Getty Images

A tavaly novemberi forgalomhoz képest 9 százalékos forgalomcsökkenés és a kereslet történelmi mélypontra zuhanása mellett az árak éves szinten ugyan egyre csökkenő mértékben, de még mindig emelkedtek novemberben.

A változó piaci környezetet jól érzékelteti az értékesítéshez szükséges idő folyamatos növekedése, valamint az irányárakban és alkupozíciókban a nagyobb mozgások.

Az értékesítési idő lassulását a belvárosiak és a nyugat- magyarországi téglalakás tulajdonosok érezhetik leginkább, hiszen nekik akár 4 hónapra is szükség van egy sikeres tranzakció zárásához.

Budán a nehezedő piaci körülmények ellenére is az adásvételek 35 százaléka a 70 millió forint feletti ársávban zajlik, amely 756 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent téglalakások esetében. Sőt a tranzakciók közel 20 százaléka a 900 ezer forintos négyzetméterárat is meghaladja Budán, míg Pesten ez a kategória még csak 9 százalékot tesz ki.

Az ingatlanpiaci mutatók csökkenésével párhuzamosan a lakossági hitelezés összege is visszaesést mutatott novemberben. A DH előrejelzése alapján a hónapban 71,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódhatott Magyarországon

HOZZÁSZÓLÁSOK