Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az új lakáspiac gyorsuló csökkenése év végére várhatóan 20 ezer körül stabilizálja majd az idei új lakástermést, s bár az utolsó negyedév még tartogathat meglepetéseket, nem valószínű, hogy ez alá, vagy lényegesen fölé menne majd a használatbavételi engedélyek száma - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Farkas János, a KSH főosztályvezető-helyettese.

Amint arról beszámoltunk, az első háromnegyed évben 13 340 új lakást vettek használatba Magyarországon, ami ugyanúgy 34 százalékkal marad el 2009 hasonló időszakától, mint az első féléves kilencezres adat. A kiadott építési engedélyek terén a mínusz a féléves 41 százalékról 37 százalékra enyhült, így 14 188 engedélynek adtak zöld utat a hatóságok.

A várakozásaihoz képest kissé gyengébbre sikerült adatokkal kapcsolatban megjegyezte, valószínű, hogy egy időre érdemes megbarátkozni az évi 20 ezer körüli új lakás átadásával, úgy tűnik, ez az a mennyiség, amennyit túlpörgetett támogatások, és adósságcsapdák nélkül az ország teljesítőképessége elbír, ugyanennyi épült 2001 előtt, a lakástámogatások bevezetése előtti esztendőben. Vagyis az építőipari, ingatlanfejlesztési kapacitásokat a 20 ezer körüli számhoz célszerű igazítani a következő évekre a jelenlegi keretekkel számolva, intenzív piacösztönzés nélkül.

Mint mondja, vélhetően módosítani kell a hüvelykujjszabályként emlegetett évi 40 ezer - a teljes lakásállomány egy százalékát kitevő - új lakás megépítést célzó elvárásokat, látható ugyanis, hogy az a szám nagyon messze esik a tényleges fizetőképességtől, s nem mellesleg ez az egy százalékos visszapótlási cél külföldön sem igen fordul elő.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a támogatások nélküli lakásépítést mélyen 20 ezer alá prognosztizáló várakozások szintén túlzóak, az építési engedélyek száma hosszabb távon is nagyjából a 20 ezer körüli stabilizálódást vetíti előre. Egy átgondolt, a költségvetés számára nem túlzott terhet jelentő, a vásárlókat meggondolatlan elköteleződésbe nem hajszoló támogatási rendszerrel talán évi 30 ezer körülire lenne emelhető a későbbiekben a lakásépítés volumene - tette hozzá Farkas.

Nincs olcsó hitel, az ügyfelek nem tudnak kölcsönt felvenni

Állami támogatás nélkül a piac dönti el, hogy mennyi új lakást vesz föl, ez látszik a jelenlegi adatokban  - kommentálta az első háromnegyed év teljesítményét a Napi Gazdaság Online-nak Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzője. Mivel a bankok megégették magukat, nem adják olcsón a hitelt, a kamatkörnyezet sem tűnik javulónak, a vevők pedig ilyen feltételek mellett nem tudják felvenni a kölcsönt, így a 20 ezer körüli lakás szám a relaitás. Pontosabban a GKI idei prognózisa 21 ezer új lakásról szól, s már a jövő évi várakozásaikat is 21 ezerre csökkentették a korábban várt 23-24 ezerről.

Petz szerint mostanra a döntéshozók is szembesültek vele, hogy az otthonteremtéssel kapcsolatban még a nyáron közzétett elképzelések effektív növelik az államadósságot, az előtakarékosság ösztönzésére lecsupaszított támogatási rendszer hatása azonban csak 3-4 év múlva jelentkezhet 30 ezer fölé emelve az új lakások számát. A finanszírozás segítése nélkül addig  marad ez a lakásépítési volumen - hangsúlyozta.

A fejlesztőknek csak a tartalékaik felélése maradt

A piaci lakásépítés lenullázásával a magyar fejleszők számára csak a tartalékaik felélése jelenthet kiutat, a külföldi fejlesztők pedig eddig is csak a menedzsmentet működtették, nem tartottak el állandó létszámot, kapacitásokat - mondta Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) elnöke.

Az eddig bejelentett lakáspiaci intézkedések csak hosszabb távon fejtik ki a hatásukat, addig véleménye szerint leáll az építés, mert a cégek már nem tudják növelni a veszteségeiket. A kereslet és a finanszírozás hiánya mellett bürökratikus akadályok is nehezítik a kibontakozást: nincs megbízható jogérvényesség, ma jogerős építési és használatbavételi engedélyeket is meg lehet támadni, s teljesen felesleges terhet jelent a magánberuházásoknál még mindig kötelező fedezetkezelő intézménye - tette hozzá.