Idén a bérlőknek áll a világ

Idén akár az irdák 25 százaléka is üresen állhat, de az ipari, valamint a kereskedelmi területek bérbeadói is engedményekre kényszerülnek a szerződéses kondíciók, és a bérleti díjak meghatározásában, ha nem akarnak versenyhátrányba kerülni. A kínálati piac helyzetbe hozza a bérlőket - derül ki a Colliers International elemzéséből.
NAPI Online, 2009. február 2. hétfő, 14:36
Fotó:


Az európai gazdaság nagyjából egy év lemaradással követi az amerikai válságot, így várhatóan Európában ez az év a nagyvállalati csődök, a szűkülő exportpiacok és a fogyasztás esésének éve lesz. Ugyanakkor 2009-ben lehetőségek is adódnak majd, legfőképpen a vásárlók és a bérlők számára, - foglalta össze a várakozásokat Hidasi János, a Colliers International operatív igazgatója, aki szerint a legtöbb elemző a javulást 2011-re várja.

Balla Ákos, az értékbecslési divízió igazgatója felhívta a figyelmet a jelentős árcsökkenésre, amely ebben az évben tovább folytatódik, gyenge piaci aktivitás közepette. Szerinte a piac stabilizálódása és a bérleti díjak átstrukturálódása 2010-re jelezhető előre.
Beck Tamás, a Colliers ipari divíziójának igazgatója szerint a piac jelenleg stabil. Csökkentett fejlesztési aktivitás mellett a kínálat és a kereslet egyensúlya várható, stabil 4-4,4 euró közötti bérleti díjjal a nagy alapterületű bérlemények esetében, és befagyott adásvételi piac.

Hamish Williams, a Colliers International iroda és szálloda üzletágigazgatója úgy véli, idén az üresedési ráta akár a 25 százalékot is elérheti, ez pedig a bérleti díjak további csökkenéséhez vezet. Míg 2008-ban a nettó effektív bérleti díj egy év alatt 0,5 euróval esett, ez további 1 euróval csökkenhet. Sok szerződés újratárgyalására lehet számítani, hiszen ahogy a bérlők rájönnek, hogy nekik áll a világ, ki fogják használni a lehetőségeket és újratárgyalják a bérleti szerződéseket, vagyis egyéb ajánlatokat használnak majd fel a kedvezőbb bérleti díjak eléréséhez. Az elhelyezkedés is kiemelkedő fontosságú lesz idén, hiszen a metróvonalakon elhelyezkedő A kategóriás épületek magasabb haszonnal és rövidebb bérbeadási idővel kecsegtetnek, mint a metrótól távol épült társaik. A sok szabad területtel rendelkező bérbeadók versenyképességük megőrzésének érdekében kénytelenek lesznek csökkenteni díjaikat.

A szállodapiacot illetően Hamish Williams megjegyezte, hogy mind a fapados légitársaságok részéről, mind pedig a kétcsillagos, olcsó szállodák fejlesztői részéről megújult a Magyarország iránti érdeklődés. 2009-ben összesen 517 új szállodai szoba áll építés alatt, ennek 13 százaléka ötcsillagos hotelben.
Williams hozzátette, hogy 2005 óta az ötcsillagos szállodák több, mint 65 százalékos telítettséget élveztek, ám a gazdasági válság következményeképpen minden kategóriában csökken a telítettség. Az üdülési csekk-program eredményeként vélhetően több magyar vendég száll meg magyarországi hotelekben, mint külföldi. Elsősorban tehát a magyar üzletek és vendégek miatt rejlik igen nagy lehetőség a szektor növekedésében.

Csörgő Anita, a Colliers International kiskereskedelmi divíziójának vezetője szerint, a piac a fogyasztás esésével kellett, hogy megbirkózzon 2008-ban, és csökkenés - bár csupán 1,4 százalék - várható 2009-re is. Emellett finanszírozási nehézségek is akadályozzák az új boltok nyitását, így várhatóan a kiskereskedelmi üzletláncok boltnyitási üteme is lassul. A teljes kiskereskedelmi terület növekszik, párhuzamosan az üzletszám csökkenésével, és több kisebb, helyi kiskereskedő kivonul a piacról vagy kénytelen felszámolni üzletét.

A nemzetközi, több üzlettel rendelkező láncok minden szegmensben növelik piaci részesedésüket. 2009-ben a bérlők játsszák majd a főszerepet a piacon és a bérleti díjak is csökkenni fognak minden területen. Hat éve csökkenő a kiskereskedelmi forgalom növekedése, de 2010-től várhatóan újból növekedésnek indul a piac. A fejlesztői oldalon nagyobb rugalmasságra lesz szükség a bérleti feltételek tekintetében és hosszabb megtérülési periódussal számolhatnak. Nagyon fontos szerepe lesz továbbá az erős, proaktív üzemeltetésnek és a bérlői összetétel optimalizálásának a meglévő és új üzletközpontok esetében. A szakértő továbbra is nagy érdeklődést vár a prémium kategóriás, belvárosi üzletek iránt, különösen az Andrássy út és a Váci utca területén.

HOZZÁSZÓLÁSOK