Egy évtizednyi folyamatosan emelkedés után úgy tűnik, az osztrák ingatlanárak lassan elérik a plafont – mondta Andreas Wollein, az Osztrák Ingatlanszövetség (ÖVI) elnökségi tagja az ORF.at tudósítása szerint. A szakértő úgy látja,

a piac most egy kicsit megnyugszik, ez azonban csak annyit jelent, hogy előrejelzésük szerint az áremelkedés idén 5 százalék körüli mértékűre lassul, legrosszabb esetben stagnálás is lehet.

Az elmúlt hónapokban érezhetően visszaesett a kereslet, különösen az 500 ezer euró – a szerda délutáni árfolyam szerint közel 200 millió forint – feletti ingatlanok iránt. A lakást keresők most inkább a bérlet irányába mozdultak el, s ez Wollein szerint elsősorban a bankoknak köszönhető. Ausztriában tavaly augusztus elejétől szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a jelzáloghitelt felvevőknek. Szintén fékezőerőt jelentett természetesen a kamatok és az energiaárak emelkedése, a magas infláció és az ukrajnai háború okozta bizonytalanság.

Nincs ki eladjon

Kevesebb az érdeklődés és hosszabb ideig kell hirdetni az ingatlanokat – vázolta a piaci helyzetet az ingatlanszakértő. Ő úgy látja, hogy a lakások továbbra is elég szolid befektetést jelenthetnek a szomszédos országban. Az átmeneti megtorpanást véleménye szerint közép- és hosszú távon a piac stabilizálódása követheti. Mint mondta, minden szereplő tisztában volt vele, hogy a nullakamat környezet és az egyéb befektetési formák hiánya vezérelte ezt az ingatlanpiaci fellendülést és ez nem tarthat örökké.

Persze lesznek olyan helyek, ahol csökken majd a kereslet, elsősorban olyan projektek esetében, ahol amúgy rosszabb helyszíneken indultak meg fejlesztések. Mostanra ugyanis már egy sor olyan helyen kezdtek lakásokat építeni, ahol 10 éve még abszurdnak tűnhetett egy ilyen beruházás. Ugyanakkor áresés azért nem valószínű, mert kevés a piaci szereplő, akin eladási nyomás lenne. Ráadásul az építési költségek is nagyon magasak lettek a telekárakkal együtt az infláció miatt, az ÖVI állítólag nem tud olyan fejlesztésről, ahol új építésű lakást 6800 eurós négyzetméter ár alatt tudnának kínálni Bécsben (ez 2,7 millió forintos négyzetméterárnak felel meg).

Eddig nem tudtak esni igazán az árak

A szakértő emlékeztetett, hogy Bécsben az ingatlanárak 1993 óta gyakorlatilag egyszer sem estek. Az olyan időszakokban is, amikor hirtelen nagyobb áremelkedés történt (1995, 2003 és 2008 között, majd 2013 után) legfeljebb egy rövidebb-hosszabb ideig tartó stagnálás következett.

A bécsi ingatlanárak száguldása egyébként jól láthatóan akkor indult meg, amikor az Európai Unió legnagyobb bővítési körében a térségbeli országok közül Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia teljes jogú taggá vált 2004-ben. Bécsben, amelyet az Economist tavaly ismét a világ legélhetőbb városának választott, a lakásárindex a 2004 január eleji 98 pontos értékről 2022 harmadik negyedévére 320 pontra emelkedett az Osztrák Nemzeti Bank számításai szerint.