Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Első ránézésre sokakat meglephet, hogy - mintegy a "semmiből" előtűnve -, rögtön a 26. helyen debütál a  Napi.hu gondozásában megjelent A 100 leggazdagabb 2018-as lista egyik "újonca".

Ám akik ismerik Jellinek Dánielt és az általa irányított Indotek Groupot, tisztában vannak azzal, hogy a 42 milliárd forintra taksálható vagyon egy több mint húszéves szisztematikus, szakmai fundamentumokra alapozott üzleti építkezés eredménye. Az ingatlanberuházásokkal és -fejlesztésekkel, valamint pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó, kétharmad részben Jellinek Dániel által ellenőrzött Indotek vállalatcsoport az ingatlanszakma egy kevésbé "divatos" ágában tevékeny: B és C kategóriás irodaházakkal, iparterületekkel, raktárakkal, valamint szállodákkal foglalkozik. Tavaly több nagyszabású ügylettel is magára irányította a figyelmet: megvásárolta a Veszprém Plazát, a Sopron Plazát és a szintén a városban üzemelő Fagus hotelt.

A cégcsoport emellett négy irodaház vásárlásával húsz fölé növelte a portfóliójában lévő irodaházai számát. Az egyharmad részben egy professzionális amerikai befektető által tulajdonolt Indotek Group összesen mintegy 1 millió négyzetméternyi irodát, ipari ingatlant és kereskedelmi létesítményt birtokol, és nem kevesebb mint 11 vidéki plázát üzemeltet. A cégcsoport - a teljes értékláncú koncepciót megvalósítva - az ingatlanokhoz kapcsolódó karbantartási és technikai üzemeltetési, illetve a bérbeadási feladatokat is saját maga látja el. Az üzleti modell alapítás óta arra épül, hogy problémás, sok munkát és szaktudást igénylő ingatlanokat vásárolnak, gyakran felszámolásból vagy banki stresszhelyzetből, amelyeket utána felújítanak, újrapozicionálnak és hasznosítanak.

Alapvetően az ingatlanszektorban érdekelt Schmidt Mária és családja is (31. hely). A Terror Háza Múzeum főigazgatójaként közismert történész férje, Ungár András halála után örökölte meg a BIF ingatlanos cég tulajdonrészét, amelyet az elmúlt évben kivásárlásokkal bővített, így lett a cég többségi részvényese. A Budapesti Értéktőzsdén jelen levő cég értéke ma már 40 milliárd forint körül alakul - több jelentős irodaházat és fejlesztési területet birtokolnak. A családi tulajdont, amelynek értékét 38 milliárd forintra becsültük - Schmidt Mária és két gyermeke, Ungár Anna és Péter (utóbbi az LMP politikusa) testesíti meg.

Szintén az ingatlanszektor ismert szereplője a másik új belépő. Pálos Titusz, aki az idei 100-as listán 18,2 milliárd forintos vagyonnal jelent meg (59. hely) már a kilencvenes években részt vett jó néhány nagy tranzakcióban, üzletrészt szerzett több külföldi cégben, amelyek közül kettő tulajdonolta a Bácshúst, a Möbiuszt, a Szigma Iparcikk Kereskedelmi Vállalatot, valamint a Baranya megyei Élkert és a Csavaripari Vállalat jelentős részét. A rendszerváltás után saját ingatlanbefektető céget hozott létre, amely többek között a Váci úti - ma már Reno udvarként ismert - terület részeit kezdte felvásárolni. A nagy kiterjedésű területet 2016-ban egyben értékesítette. Majd a 2008-as gazdasági válság kezdetéig több ingatlan eladásával és további ingatlanos projektcégek létrehozásával bővítette céges portfólióját. A cégek saját tőkéje a 2008-as válság kezdetére elérte a 3,5 milliárd forintot. Ez a portfólió akkor 35 ezer négyzetméter kiadott felépítményt és megközelítőleg 300 ezer négyzetméter fejlesztési területet fogott össze Budapesten és az ország más városaiban.

Oroszországban alapozta meg vagyonát Füzesi Attila, aki 8,5 milliárdos vagyonnal a 98. helyen áll A 100 leggazdagabb idei összesítésében. A Moszkvában végzett egyetemista a budapesti műsorújság, a Pesti Est sikerét ültette át orosz földbe. A kísérlet bevált és hatalmas anyagi sikert hozott. A moszkvai üzletek után Füzesi Attila itthon is folytatta sikerszériáját: jelenleg két nagy ingatlanfejlesztést irányít Budapesten.

Jászai Gellért és Sánta János egyaránt nagy visszatérőnek számít. Jászai a Mészáros Lőrinc-féle cégcsoport idegenforgalmi portfólióját irányítja - s ennek résztulajdonosa is. A negyvenes évet taposó üzletember már az első Orbán-kormány idején is jelentős ingatlanvagyon felett rendelkezett. Az SCD csoport vezetőjeként a teljes Balaton-part kempingjeit és tekintélyes méretű budapesti ingatlanbefektetéseket irányított - mindezt a 2008-as válság söpörte el. Visszatérésére 9 milliárd forintos becsült vagyonnal (94. hely) került sor.

Egyéves kihagyás után kapott ismét helyet a 100 leggazdagabb között Sánta János, akinek a 8,8 milliárd forintos becsült vagyon a 96. helyre volt elég. A hazai dohányiparban tevékenykedő üzletember vagyonának meghatározó forrása az állami dohánykereskedelem, amelynek egyik kizárólagos letéteményese. Az ebből származó jövedelem minden évben milliárdokban mérhető.