A lakások energiahatékonyságával foglalkozó elemzés szerint Budapesten egy átlagos méretű (50 négyzetméter körüli alapterületű) lakás értékét mintegy egymillió forinttal növelte  a komplett energiahatékonysági felújítás. Egy bizonyíthatóan alacsonyabb rezsivel üzemelő lakás ráadásul szükség esetén a piaci átlagnál gyorsabban bérbeadható, illetve értékesíthető.

Milyen a magyar lakásállomány energetikai állapota?

A lakóépületek zöme igencsak elavult, több mint 60 százalékuk 1980 előtt épült, és csupán minden tizedik épület fiatalabb 15 évesnél. A családi házak jellemzően alacsony energiahatékonyságúak, primerenergia-igényük 400-500 kWh/m2/év körül alakul, miközben egy A+ besorolású épületnél ez az érték 55 alatti, azaz a fogyasztásnak akár a 90 százaléka megtakarítható korszerűbb és szakszerűbb épületszerkezettel.

A tégla társasházi lakások fajlagos energiaigénye a családi házak fogyasztásának nagyjából felét teszik ki (évente 200-300 kWh/m2). A tartósan növekvő piaci energiaárak miatt az energetikai felújításokkal  még bőven spórolni lehet a rezsin - hangsúlyozza az elemzés. Ez a potenciál műszaki korszerűsítésre ösztönözheti a távlatban gondolkodó lakástulajdonosokat. A legnagyobb megtakarítási lehetőséget a családi házak kínálják.

Az elmúlt évtizedben relatíve kevés felújítási tevékenységgel szemben nagy volumenű új lakás építése és számos használt lakás vásárlása állt. Jelenleg azonban a piac tartósan eltolódhat a felújítások irányába. A lakóingatlanokhoz kapcsolódó hitelállomány alakulásában 2011-ben már bekövetkezett a fordulat, ekkor vettek fel a háztartások több hitelt felújításra, mint új lakás vásárlására.

Mi ösztönözhet a felújításra?

Egy lakás energetikai jellemzői nem nyilvánvalóak a vevők, és gyakran az eladók számára sem. Ennek hatása lehet arra, hogy egy energetikai befektetés mennyire jelenik meg egy ingatlan értékében. A nagyobb transzparencia erősebben ösztönzi a tulajdonosokat az energiahatékonysági korszerűsítésekre. Ezért fontos fejlemény az energiatanúsítvány bevezetése.

Az energetikai tanúsítvány elkészítésének teljes díja, az ingatlan típusától függően, a 18-35 ezer forintos csomagajánlatoktól kezdve,  egészen az egyedi árazású szolgáltatásokig terjed. Az eladónak vagy a bérbeadónak, de különösen a vevőnek és a bérlőnek is jól felfogott
érdeke előzetesen megismerni az ingatlan energetikai hatékonyságát. Amennyiben az épület energetikai minőségi osztálya nem éri el a C kategóriát, akkor a tanúsítvány azonnali és hosszabb távon megvalósítható energiahatékonyságot növelő, felújítási, korszerűsítési javaslatot is tartalmaz.

Támogatott hitelek korszerűsítésre

A 2012-ben bevezetett új állami kamattámogatási rendszerben, az otthonteremtési programban lehetőség van korszerűsítésre is felvenni államilag támogatott forintalapú hitelt. 2013 januárjától a tavaly újjáélesztett támogatási rendszer több eleme tovább javult. A hitel futamidejének első 5 évében biztosított kamattámogatás mértéke állandó.