A 100 leggazdagabb című, napi.hu-s kiadvány cikke

Hivalkodó és rejtőzködő, hatalmas terekkel operáló, egyszersmind intimitásra törekvő is a luxusingatlanok és az értük rajongók világa. A rendkívül érzékeny közegben az ingatlanközvetítők is lábujjhegyen közlekednek, nehogy csorbuljon a beléjük vetett bizalom. Márpedig az utóbbira nagy szükség van ott, ahol százmilliók, milliárdok cserélnek gazdát.

Medence? Márvány szökőkút? Ősfás park? Mitől lesz egy ingatlan luxuskategóriás - kérdeztük az igencsak szűk piacon tevékenykedő ingatlanosokat, akik egyes számú értékmérőként egyöntetűen a hely szerepét hangsúlyozták. Budán a klasszikus Rózsadomb, a Gugger-hegy, a Naphegy, a Svábhegy, a Szabadság-hegy, a Gellérthegy és Citadella került szóba. Pesten a Bazilika környéke, a Szabadság tér, a Belváros és a Duna-part lehet a luxusingatlanok lelőhelye - állították a szakértők. Ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy ezen túlmenően más támpontok is akadnak, ám egzakt meghatározást nehéz megfogalmazni a luxusingatlan definíciójához. Még az ár sem biztos pont a kategorizáláshoz, minthogy a nagy méretű, sokszobás ingatlanok is több száz millió forintot vagy akár milliárd fölötti értéket képviselhetnek anélkül, hogy luxusingatlanként tartanánk számon őket.

Nincs otthon? Nem baj, akkor is mindent szemmel tarthat

Az intimitást említi elsőként az ismérvek között az Engel & Völkers luxusingatlanok értékesítésére specializálódott nemzetközi tanácsadó iroda, mondván: a több ezer négyzetméteres kertek, a parkok és a hatalmas belső terek a kíváncsi szemek előli rejtőzködés biztosítékát jelentik. A Svábhegy tetején álló nagy rezidenciák, tágas kertekkel körülvett villák nem véletlenül népszerűek a luxusingatlanok néhány tucat szereplős vevőkörében. Elengedhetetlen a legkorszerűbb anyagok, gépészeti berendezések, technológiák, elektronikai szerkezetek alkalmazása, az automatizálás, az intelligens  házvezérlés. A régi ingatlanok akkor szállhatnak ringbe, ha a felújításuk, korszerűsítésük kiterjed a legújabb technika beépítésére. Komoly fejlődést látnak a vevők  energetikai és környezettudatossága területén. Emellett a biztonsági berendezésekre is kiemelt figyelem jut.

Kép: Napi.hu

Időjárás-vezérelt árnyékolástechnikáról, süllyesztett, gombnyomásra kiemelkedő konyha- és a fürdőtechnikai berendezésekről is beszélnek a szakértők. Ezek önmagukban is milliós nagyságrendű tételt jelenthetnek. Ugyanakkor a beltéri úszómedence ma már nem kap akkora hangsúlyt: az utóbbi években változott a trend, mára a sportolás közösségi programmá vált, megjelentek olyan szereplők, akik a a saját uszodánál jobban preferálják az elitklubokat, a közösségi helyszíneket - mondta az Engel & Völkers.

Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője a luxuskategóriával szembeni elvárások változása kapcsán megerősíti, hogy ma már nem elég medencét, szaunát, kandallót építeni ahhoz, hogy igazi luxusingatlannak hívhassunk egy házat. Sokkal tágabb, szerteágazóbb feltételeket kell teljesíteni e jelző megszerzéséhez. Fontosak az építészeti megoldások, a külső-belső egyediség - mind az anyaghasználatban, mind a kialakításban. A kötelező extrák közé teszi a magas fokú automatizálást , a megújuló energiák felhasználhatóságát.

Az exkluzivítás választja el a luxust a felső kategóriától

A csendet, a zavartalanságot, az adott utca presztízsértékét emeli ki Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. A felső kategóriás és a luxusingatlanok között leginkább az exkluzivitás jelenti a határvonalat, a prémium színvonal ugyanis behozhatja a legmodernebb eszközöket az ingatlanba, de attól az még nem lesz kivételes, ami a luxus egyik kritériuma - jegyzi meg Déry, aki a belső úszómedencét alapfelszereltségnek tartja és döntőnek az alkalmazott uszodatechnikát. Egyszerűen szólva egy luxusháznak vagy -lakásnak mindenből extrát kell nyújtania - fogalmazza meg a definíciót.

Ha mégis az árakból kiindulva akarunk kategorizálni, akkor lakásoknál a 100 millió, önálló házaknál a 200-300 millió forint a luxus alsó határa, a Szabadság-hegyen pedig inkább az 500 millió forint. Déry szerint míg a válság előtt a lakásoknál 150 millió forintról indultak az árak, ma 100 millió forintról. A négyzetméterenkénti összeg minimum 800 ezer-egymillió forint, de kínálnak Gellért-hegyi ingatlant jóval egymillió forint fölötti négyzetméteráron is. Az árazás ezen a piacon is "kemény dió", az érzelmi kötődés, az elfogultság miatt a tulajdonosok hajlamosak jobban megnyomni a ceruzát, így itt is általános a túlárazás, amit kényszerű ébredés szokott követni - állítják szintén egybehangzóan a szakértők.

Nincs minden meghirdetve

Ebben a magasságban már "ritka a levegő" - fogalmaz Déry. Ez azt jelenti, hogy a budapesti kínálat 2-5 százaléka haladhatja meg a 100, illetve házaknál a 200 millió forintot. Becslések szerint Magyarországon az évi mintegy 85 ezer tranzakcióból fél százalékkal sem részesül a 100 millió forint fölötti budapesti lakások piaca. Rutai szerint több tucat ajánlatból áll a félmilliárd forint fölötti budapesti kínálat, de ezeknek csak egy részét hirdetik meg nyilvánosan az eladók. A többi ügynökökön keresztül jut el az érdeklődőkhöz. Az egymilliárd forint körüli vagy azt meghaladó ingatlanállományt mintegy tucatnyira teszi Szombat, akinek becslése szerint a luxusingatlanok száma Magyarországon mindent egybevéve nem éri el a százat, s éves szinten kevesebb, mint 10 darab cserélhet gazdát. A vevők és az eladók között a magyarok mellett külföldiek is előfordulnak.

Az árat ebben a szegmensben éppen az egyediség miatt még nehezebb meghatározni - figyelmeztetnek a szakértők. Rutai szerint amíg egy panel típuslakásnál 2-3 százalékkal kell átlagosan csökkenteni a kezdeti árat, hogy felfigyeljenek rá a vevők, akik maguk is további 2-3 százalékot alkudnak, a luxusingatlanoknál mindkét árcsökkentő tényező elérheti a 15-20 százalékot.

Kedvcsinálónak néhány gyöngyszem:

  • Új építésű, modern kastély eladó a Hárshegyen bő egymilliárd forintért teremgarázzsal, felszíni parkolóval és helikopter-leszállóval az épület tetején.  A  vevő egy garzont is kap a közeli lakóparkban, így használhatja annak szolgáltatását.
  • Századfordulós villa a diplomatanegyedben rengeteg parkolóval, 4 millió euróért vár új gazdára.
  • Vevőt keresnek egy húszéves, 1,8 milliárd forintos, hűvösvölgyi villára, pazar kilátással, barokkos fényűzéssel, sok parkolóval, parkkal, márvánnyal, wellness részleggel, amelyben jégszoba, aromaterápiás rész, nagyméretű bár, moziterem és öltözők is találhatók.