BUX
38643

Így akadályozd meg a szomszédban az építkezést

Zugló megtelt, az építésjogi szabályozás ellentmondásos, a túlépítés miatt a lakások értéke zuhan - mindezek miatt az önkormányzat a kerületi szabályozási terv és a zuglói városrendezési és építési szabályzat módosításának idejére változtatási tilalmat rendelt el, ami nem azonos az építési tilalommal.

NAPI, 2011. január 27. csütörtök, 16:41

 

Zugló önkormányzata változtatási tilalmat rendelet el, mert az építésjogi környezet ellentmondásossága, a magasabb jogszabályok közötti jogharmonizáció hiánya, a rendelet pontatlansága, ami a kerületi tervtanácsi véleményezés során már napi problémát okoz.

A hatályos kerületi építési szabályzat túlságosan megengedő, és kevésbé van tekintettel a kialakult és a kerület lakói által kedvelt és ma is új lakókat vonzó „zöld Zugló" megőrzésére - olvasható az önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében. A telepszerű, nagy volumenű társasház-építések hatására az elmúlt években Zugló egyes részeit jelentősen túlépítették, mely negatív következményekkel járt, ezért a lakosság részéről folyamatos jelzések érkeztek az önkormányzathoz. Jelenleg a kerületben mintegy 800 új építésű lakás eladatlan és a hatályos szabályozási tervek, illetve kiadott építési engedélyek további kb. 2500 lakás megvalósítását teszik lehetővé jelenleg is. A kerületben a KSH adatok szerint 1 lakásban átlag 1,7 fő lakik. A lakáspiaci túlkínálat nemcsak az új építésű, de a régi lakások értékét is csökkenti.

Szinte minden második építési engedélyt Zuglóban megfellebbeznek, az eljáró hatóság döntései pedig nem következetesek, azonos típusú ügyekben, jogszabály értelmezésekben fél-egy év elteltével más jogértelmezést alkalmaznak, határozatot hoznak. A közelmény szerint köztudott, hogy ügyvédek hirdetései jelennek meg napilapokban, amelyben ajánlkoznak, hogy Zugló területén a szomszédban tervezett építkezést megakadályozzák. Az új kerületi szabályzatnak - a megváltozott építésjogi helyzethez való alkalmazkodása mellett - ezeket a tapasztalatokat is fel kell dolgoznia.

A közlemény rámutat, a digitális alaptérkép hiányosságaira, amelyen  az elő-, oldal-, hátsó kert mérete egyértelműen mérhető. Az építési hely mérete gyakran nem teszi lehetővé az ingatlanra megállapított építési paraméterek megvalósítását, fölöslegesen korlátoz, míg másutt olyan beépítésre kínál lehetőséget, amit más előírás nem tesz lehetővé (pl. beépítési százalék).

Az eddigi szabályozás a szakma képviselői szerint lehetőséget adhatott a visszaélésekre. A változtatási tilalom ezeket az áldatlan vitákat, jogértelmezési problémákat egy időre megszünteti. A hatályos szabályzat alapvető hibája, hogy egy kialakult állapotú területet - bár jogszabály nem írja elő - fölöslegesen szabályoz, túlszabályoz.