BUX
38240

Így alakulhat az ingatlanpiac az idén

Folyamatosan romló lakáspiaci várakozásokat, az üzleti ingatlanpiacon javuló kilátásokat tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb ingatlanpiaci felmérése. A lakásárak stagnálnak, a lakásépítés továbbra is meredeken csökken - derül ki a ma közzétett elemzésből.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 10:58

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe 2011 júliusában 102,8, ami bő egy százalékponttal magasabb az áprilisban mértnél. A kereskedelmi ingatlanok piacán a várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest számottevően javultak, a lakáspiacon viszont romlottak. Mint szinte mindig, most is a lakáspiacon a legborúsabbak a kilátások. Az üzleti ingatlanpiac szegmensei közül - a bekövetkezett javulás ellenére - továbbra is az irodapiac a legkevésbé perspektivikus. 2011 júliusában a legkedvezőbb várakozások a kereskedelmi ingatlanok piacán fogalmazódtak meg.

Vidéken javulhat, a fővárosban stagnálhat a helyzetA  vidéki lakáspiacon az ingatlanos cégek a következő 12 hónapban a maihoz képest némi javulást várnak. A fővárosban - a pesti zöldövezet kivételével - változatlan piaci helyzetre számítanak, ami az egy negyedévvel ezelőttihez képest kissé romló kilátásokat jelent. Vidéken csak a családi házak esetében romlott a helyzet. Javulás sehol sem mutatkozott.Budapesten mind az új, mind a használt lakások körében, a pesti panelek kivételével, stagnáló árakra számítanak a megkérdezettek a következő 12 hónapban.

Újabb mélypontra süllyedtek a lakásépítésre és vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedéves alacsony bázishoz képest. Mindössze hétezer család jelezte biztosra a lakásvásárlást, vagy építést a következő 12 hónapban, s további 38 ezer háztartásban valószínű az otthonteremtés. Ez mindkét körben csökkenést jelez. Mélypontra süllyedt a lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők száma is.

Irodák, telkekA fővárosi irodapiacon az átlagos kihasználtság valamelyest növekedett. A következő 12 hónapban vidéken változatlan, Budapesten kissé javuló piaci helyzet valószínű. A vállalatok (azaz a potenciális tulajdonosok és bérlők) kereslete minden régióban kisebb-nagyobb mértékben növekvő. Az irodabérleti díjak a következő egy évben várhatóan nem változnak.A kereskedelmi ingatlanpiac értékelése országos átlagban nem változott, vagyis a következő egy évben - a főváros kivételével - változatlan piaci helyzet várható. A keresleti oldal képviselőinek véleménye szerint az üzlethelyiségek alapterülete várhatóan csak Budapesten növekszik. Az új építésű üzletek eladási árai a következő 12 hónapban várhatóan stagnálnak, a használt ingatlanoknál - Budapesten kívül - még további áresés képzelhető el. A bérleti díjak várhatóan stabilak maradnak.A telekpiac helyzetértékelés valamelyest javult az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A következő egy évben alapvetően változatlan helyzetre kell felkészülnünk, csak a keleti régióban érezhető némi derűlátás. A vállalati szférában a telekállomány növelését valószínűsítők aránya némileg meghaladja az ennek csökkenésére számítókét. A következő 12 hónapban a fővárosi telekárak lényegében nem változnak, vidéken folytatódhat az áresés.