Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MÉASZ elnöksége pozitívan értékeli az újlakások építésére és az otthonok felújítására, valamint bővítésére meghirdetett programokat, amelyek 2021-től lépnek hatályba. Az otthonfelújításoknál az építőanyagokra és a munkadíjra elvárt számlakötelezettség tisztítani fogja a piacot, amelynek révén javulhat a kivitelezői minőség, és jobban érvényesülhetnek az építőanyagok műszaki jellemzői. Tapasztalataik szerint 2020 végén a halasztás vált jellemzővé, de bíznak benne, hogy a piac 2021-ben fokozatosan visszaerősödik a korábbi szintekre, és 2021 második félévétől pozitív tartományba fordulhat a magasépítési teljesítmény - olvasható a szakszövetség összefoglalójában.

Égetett kerámia tégla

A tavalyi bázishoz képest két számjegyű csökkenés mutatkozott az első háromnegyed évben szeptember végéig - ezen időszakban 60-70 millió darabnyi import tégla érkezett be a piacra délről, ami nem segítette a hazai gyártókat. Októberben élénkült a forgalom, egyúttal "betárolási" folyamatok is elindultak a kereskedelemben; egyértelmű a kivárási trend.

2020 egészé nézve két számjegyű visszaesésre számítanak a gyártók. A termékek árai jellemzően stagnáltak vagy akár kissé csökkentek.

A bejelentett lakástámogatások nyomán várhatóan 2021 második félévétől lesz érdemi növekmény a szerkezetépítési anyagok, illetve az égetett kerámia tégla termékek részpiacán, míg a 2021 eleji időszakot inkább az otthonfelújítási program miatti vásárlások segíthetik. Az építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések mintegy 37 ezres száma torlódást okozhat a kivitelezői-beépítői kapacitásokban.

Égetett kerámia cseréptermékek

A tetőcserepek részpiacai a harmadik negyedévben sem estek vissza,  elérhetőnek látszik a tavalyi összteljesítmény, amennyiben kedvezőtlen körülmények (járványügyi vagy időjárási helyzet) az év végéig ezt nem akadályozzák.

A betontégla- és betoncserép-termékek terén egész évben élénk volt a kereslet, tavalyhoz képest egy számjegyű volt a növekedés a harmadik negyedévben és októberben is. Ugyanez érvényesült, a beton térkő és a kapcsolódó dekorációs elemek részpiacain is. Ez összefügg azzal, hogy a lakossági kényszerű otthonlét miatt számos magánerős beruházó az otthonuk fejlesztése felé fordult.

Fehér falazati anyagok

A harmadik negyedévben, valamint októberben sikerült elérni a tavalyi bázist, így az év egészére nézve mintegy 15 százalékos a csökkenés.

A vírushelyzet miatt a kis léptékű sajáterős és hobbi célú termékkörben a csökkenés csekély. Ebben közrejátszottak a meglévő lakások állagmegőrző munkálatai és a kisebb átalakítások és fejlesztések. A meghirdetett otthonteremtési- és otthonfelújítási programok miatti vevői megtorpanás és kivárás a vizsgált időszak végén már érzékeltette a hatását.

Építőkémia termékek

A ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói iránti kereslet korábbi 5-10 százalékos visszaesése átlagosan 3-5 százalékosra mérséklődött. Összességében kevés nagy és közepes méretű ipari beruházási projekt fut jelenleg, míg a befejezés előtt álló újlakás-projektek csúszással, lassabban készülnek el.

Homlokzati nyílászárók

A harmadik negyedévben és októberben összességében sikerült elérni a tavalyi bázist; az egyes vállalkozásoknál a teljesítmény széttartó: a kisebb cégeknél a visszaesés jelentősebb, míg a nagyobb vállalkozások kisebb volumen veszteséget könyveltek el. Az első 10 hónap során 10-15 százalékos csökkenés realizálódott.

A szeptember-október szokásosan erős szezonális hatása enyhébb volt idén, ezt követően pedig az otthonteremtési és otthonfelújítási program miatt került sor jelentős átütemezésekre, így idén év végére különösen kevés megbízás várható.

Hőszigetelő anyagok

Korábban a lakossági ösztönzők hiánya meghatározta a lakossági hőszigetelőanyag-piac jellemzőit,  a bejelentett otthonfelújítási program ebben pozitív változásokat vetít előre 2021-től, egyúttal a beruházók kivárását is erősítette.

A 2020 elején elindított ipari és logisztikai projektek összes anyagigénye viszont csökkent, a termelő beruházások esetében így a létesítmény-építések átütemezésére került sor.

A műanyagalapú (EPS) hőszigetelőanyagok piacán folytatódott a korábbi trend: a tavalyi bázisnál gyengébb júliust és augusztust követően visszafogottabb volt az érdeklődés az őszi időszakban, a bejelentett otthonfelújítási program nyomán az energetikai korszerűsítést tervezők 2021-re halasztották a munkákat.

Az ipari ingatlanok, telephelyek építéséhez használt EPS alapú hőszigetelési igény viszont megtartotta a tavalyi volument.

Összességében az EPS hőszigetelőanyagok piacán az első 10 hónapban egy számjegyű a csökkenés 2019 azonos időszakához képest.

A szálas hőszigetelőanyagok részpiacán a harmadik negyedévben és októberben sikerült hozni a 2019-es bázist. A csarnoképítési projektek anyagigénye stagnált a bázishoz képest.

A 2021-től a tetőtér-beépítésekre is felhasználható csok-támogatás lendületet adhat a szálas hőszigetelőanyagok piacának is.

Az épületgépészeti termékek és a kapcsolódó szolgáltatások terén jellemzően szezonális hatás érvényesül, így a karbantartó tevékenység erősen le van kötve, komplexebb esetekben háromhetes várakozások is előfordultak.

Az intézményi újprojektek lelassultak, míg a vállalati szférában a korábbi döntésekhez képest alacsonyabb volumenű beruházások jellemzően fokozatosan megvalósulnak.