BUX

Így is élhetnének a nyugdíjasok

Június közepén költözhetnek be az első lakók abba az időseknek szánt társbérletbe, amelyet önkormányzati társasházban alakítottak ki Bécsben. Ápolási szolgálatot is biztosítanak.

Napi.hu, 2014. június 8. vasárnap, 20:22

Enyhe ápolási szükséglettel rendelkező lakókat várnak abba az időseknek szánt társbérletbe, amelyet egy 20. kerületi önkormányzati társasház padlásterében alakítottak ki Bécsben. Az újszerű idősotthont a Wiener Wohnen hozatta létre és a Samariterbund Wien működteti.

A 345 négyzetméter alapterületű otthonban nyolc lakóegység van, amelyek mindegyike saját fürdővel, vécével és erkéllyel rendelkezik. Ezen kívül tágas étkezőkonyha, könyvtárszoba, tévésarok, a lakók életkorának megfelelően kialakított kiszolgáló helyiség és egy nagy terasz áll a nyugdíjasok rendelkezésére. Az otthonba olyan idős emberek jelentkezését várják, akik némi segítségre szorulnak ugyan a mindennapi életben, de szívesen laknak közösségben. Éppen ezért a lakók kiválasztásakor a fő szempont, hogy egy harmonikus lakóközösség jöjjön létre, a házban lakó bérlők idős hozzátartozóinak jelentkezését pedig kiemelten kezelik.

Sok bécsi számára fontos kérdés az otthoni ápolás és gondozás. A bécsi geriátriai koncepció egyik alpelvének - elfekvő helyett ambuláns ápolás - megfelelően Bécs városa sokat tesz azért, hogy az idős emberek addig élhessenek az otthonukban, ameddig csak lehetséges - magyarázza a projekt hátterét Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsnok.