Így juthat ingyen milliókhoz lakásvásárláshoz

A négygyerekes vidéki családok lakásvásárlásából fedezi a legtöbbet a kormány legújabb otthonteremtési támogatása, a július 1-től elérhető Családi Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) - derül ki a Duna House legújabb elemzéséből. A megemelt összegre alig van esélye valakinek, a jó energetikai besorolású ingatlanok forgalma ugyanis elenyésző.
Napi.hu, 2015. február 20. péntek, 10:54
Fotó: Napi.hu

A támogatás mértéke függ majd a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a gyermekek (vagy vállalt gyermek) számától és az energetikai besorolás eredményétől. Bár a támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió közé esik a fenti paraméterek alapján, a magasabb összegek a "A" vagy annál jobb energetikai besorolású ingatlan esetében igényelhető majd. Ilyen minősítésű lakás az elmúlt fél évben a fővárosi forgalom 6, a  vidéki 10 százalékát tette ki.

Az igénylők zöme így az "Alapösszegre" lehet jogosult, amely a gyermekek számától függően 500 ezer és 2,5 millió forint  közé esik majd. A legmagasabb összeget egyébként az  "alacsony energiafogyasztású lakás" után lehet majd igényelni, ami a kormányrendelet értelmezése alapján "olyan lakás, melynek fajlagos primer energiafogyasztása fűtésre legfeljebb 25 kWh/m2 év". Ez a fűtési energiaszükséglet a passzívház közeli épület definíciójának felel meg, amelyből elvétve épül hazánkban.

A támogatandó kategóriákat a fővárosi és vidéki aktuális ingatlanárakkal összevetve kiderül, hogy a 4 gyermekes családok járnak a legjobban, illetve ezen belül is a vidékiek, akik olcsóbban juthatnak a megfelelő méretű lakáshoz.

Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy főváros-vidék összehasonlításban a vidéki vásárlók a lakás árának szinte dupla akkora részét kaphatják támogatásként, mint a fővárosiak. Egy 4 gyermekes budapesti család, ha 100 négyzetméteres lakást vesz, az a Duna House számításai alapján átlag 24,3 millió forint kiadást jelent. Számukra az alapösszeg 2,5 millió forint, ami nagyjából 10 százalékos támogatást jelent. Vidéken egy ugyanekkora ingatlant átlagáron 13,2 millióért vehetnek meg, így a támogatás számukra 19 százalékos lesz. Ezek a legmagasabb arányok, a legalacsonyabbak az 1 gyermekesek esetén 55-160 négyzetméteres lakásokat vásárlóknál jelentkezik, ahol a fővárosban 4 százalék, vidéken a duplája a támogatás aránya.

Forrás: Duna House
Mire elég a CSOK?

A CSOK egy másik korlátot is alkalmaz, mégpedig a maximális vételárét. Ez azonban nem fogja jelentősen korlátozni az igénylési lehetőségeket. A budapesti felső korlát például 35 millió forint, amely csak a presztízskerületekben (I., II., V., XII.) vásárolni szándékozókat érintheti, itt ugyanis olyan magasak a négyzetméterárak, hogy ebből az összegből 90 négyzetméter alapterület alatt tudnak vásárolni, amely néhány kategóriát kiejt a listából.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Meningitis, 2015.02.20 15:23

A mostani lakásárak nyárra a jó idő miatt, és a kereslet miatt is úgy elszállnak hogy, kvázi már elnézést de szart sem ért a CSÓK.
Most egy új építésű 23-26 milliós lakásra 2 gyerekre alig kapsz 1 milliót, tyűha mocskos nagy ösztönzés, inkább ehhez kellene még vagy 2-3 milliót hozzátenni, nem az örökké nyomorult focihoz!!

Ha már szánalombéren vagyunk tartva legalább a családalapítást-otthonteremtést kéne dupla, vagy inkább tripla CSOKkal támogatni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html