A kormányhoz közel álló lap  információi szerint a használt lakások esetén a négyzetméterre és energetikai besorolásra jelenleg érvényben lévő korlát megszűnik, míg egy új ingatlannál semmilyen korábbi feltételnek nem kell megfelelni. Ez azt jelenti, hogy egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig már 10 millió forintos támogatásért lehet folyamodni.

A kormány tervei szerint ehhez további tízmillió forintos hitelt lehet felvenni, amely 25 év futamidővel, legfeljebb 3 százalékos kamattal.

Az átalakuló lakástámogatásra azok is jogosultak, akiknek már három gyermekük van, akik pedig jelenleg egy vagy két gyermeket nevelnek, 4-4 év alatt vállalhatják a második vagy harmadik csemetét. A kedvezményt csak házaspárok vehetik igénybe, és az örökbefogadott gyermek esetén is jár. Ha valaki nem tudja teljesíteni a vállalást, vissza kell fizetnie támogatást, ám ennek részletei még nem ismertek.

Azok a házaspárok, akik korábban már igényeltek csokot, vagy a korábbi szocpolt, a már megkapott támogatás összegét levonják a tízmillió forintból. A kormány a 2011 után felvett lakástámogatásokat venné figyelembe, a kedvezményes hitelre pedig azok a családok lesznek jogosultak, akik hitelképesek.