A szövetség szerint az építőipar rendelésállományának beszűkülése miatt egyre sürgetőbb feladattá vált a magánmegrendelői piac élénkítése. A lakossági szektorban még mindig a gazdasági válságot idéző bénultság jellemző a lakásépítés és lakásfelújítás területén - írja az ÉVOSZ. Ez év végére összesen 9,5 ezer új lakás megvalósulását és mintegy 120 ezer meglévő lakás felújítását prognosztizálják, szemben a válság előtti, 2007-ben regisztrált  36 ezer új lakással és 250 ezer felújítással. Az igény és a kapacitás most sem hiányzik,  a finanszírozási háttér összerendezése azonban megoldatlan.

A finanszírozási hátteret meghatározóan piaci eszközöktől várják, amihez a jelenlegi 7-14 százalék közötti kamatozású lakáscélú hiteleket  3-4 százalékos, hosszútávon kiszámítható feltételekkel működő forintalapú hitelekkel váltanák ki. Ebbe az irányba hatott a MNB jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése, de  a kereskedelmi bankoktól csak akkor remélhetünk rövid időn belül megoldást, ha a kormányzat olyan gazdaságpolitikai megállapodást köt kereskedelmi bankokkal, ahol az ilyen kondíciók melletti banki kockázatvállalást segíti, mérsékli, vagy/és a tulajdonában lévő bankok és pénzintézetek számára ilyen termékfejlesztést ír elő - hangsúlyozza az ÉVOSZ.

A 27 százalékos áfa csalásra kényszerít

Az új lakások és a jól behatárolt építési engedély köteles lakásfelújítások forgalmi adójának csökkentése (román, lengyel, cseh mintára) nemcsak a kereslet élénkítését és kedvezőbb négyzetméterárakat eredményez, hanem az építőipar akut problémáját is oldja, ami a számla nélküli vállalkozásokból adódik. Ma a lakossági megrendelők nagy többsége nem hajlandó, nem képes megfizetni a 27 százalékos lakás áfa összegét. Szóbeli megállapodásokkal rendel és rákényszeríti az építési mikro- és kisvállalkozókat, hogy a munkájukat számla nélkül, áfa felszámítása nélkül végezzék. A lakossági megrendelők a 5-12 százalék közötti forgalmi adót fizetnének meg. Az alacsonyabb kulcs a legális szférába terelné az ügyleteket, az alacsonyabb bekerülési árral pedig lényegesebben több új lakásra lenne megrendelő. Kedvezményesebb áfát a 150 négyzetméternél nem nagyobb és/vagy az 50 millió forint alatti értékhatáron belül javasolnak, kiemelve, hogy a "kedvezményes" áfakör visszaélésekre ne adhasson lehetőséget.

Egyszerűsítést sürgetnek

A szövetség indokoltnak tartja, hogy egyszerűsödjenek az engedélyköteles építési-felújítási feladatok építésigazgatási-, hatósági eljárásai. A mai bonyolult, időigényes eljárási rend az engedélyezés kikerülésére ösztönzi az építtetőt, felújítót. A  kisebb értékű és léptékű munkálatokra elegendő lehetne a bejelentési kötelezettség és a hatósági regisztráció, aminek a rendszerét ki kellene dolgozni, hogy az építés környezetében élők véleményezési, észrevételezési jogai ne sérüljenek.

Az ÉVOSZ a jelenleginél egyszerűbb, életszerűbb és kezelhetőbb elektronikus építési napló vezetését javasolja az 50 millió forint értékhatár alatti kivitelezési munkáknál.