A két nagyobb ügylet egyike nem intézményi befektetés volt, a másik pedig nem nyílt-piaci tranzakció. A Match és Profi boltok folytatódó értékesítése során, 15 millió euró értékben, több mint 60 üzletet  vettek meg elsősorban helyi magánbefektetők illetve kereskedők. A másik nagy ügyletben 18 raktárat értékesítettek nagyjából 57,7 millió euró értékben, mégpedig úgy, hogy a ProLogis és a Norges Bank Investment Management vegyesvállalatot hozott létre, melynek során számos magyar ingatlan 50 százalékos tulajdonrészét szerezte meg a Norges.

Az év egészére a JLL 300 millió eurós befektetési volumennel számol, megemlítik azonban hogy az eladásokból két "off-market" adásvétel közel 150 millió eurót tesz ki. A nemzetközi gazdasági környezetnek rendkívül kitett, változékony magyar makrogazdasági helyzeten túl a gyengélkedő ingatlanpiaci fundamentumok is elbizonytalanítják a befektetőket, akik inkább az olyan biztonságos piacokra koncentrálnak a régióban, mint Lengyelország. Csupán néhány jelentősebb magánvagyonnal rendelkező, helyi vagy hozzáadott értéket igénylő lehetőségeket kereső befektető érdeklődik a magyar ingatlanok iránt.

 

Ingatlanpiaci hozamok százalékban
iroda7,50-7,75
logisztikai ingatlan9,25-9,50
kiskereskedelmi ingatlan7,25-7,50
Forrás: JLL


A hozamokkal alakulásával kapcsolatban megjegyzik, a tranzakciók hiánya miatt 2012 végén a kiskereskedelmi és ipari ingatlanok hozamai 25 bázisponttal emelkedtek, miként a másodlagos lokációkon található, gyengébb minőségű (B kategóriás) ingatlanok hozamai is nőttek.

Szotyori-Nagy Marcell, a Jones Lang LaSalle vezető befektetési tanácsadója szerint a jelenlegi árszinteken már egyre több nemzetközi befektetői csoport érdeklődik aktívan magyarországi ingatlanbefektetések iránt, de a nehezen előrelátható és ennél fogva megbízhatatlannak tartott magyar gazdaságpolitika és az igen korlátozott hitelezés miatt vásárlásokra még nem került sor. Az év második felében, a folyamatosan csökkenő banki marzsok és a javuló országmegítélés hatására azonban megélénkülhet a befektetői aktivitás.