Így ürül ki az ország - egyre több lakás lakatlan

Magyarországon a legtöbb lakott lakás téglából épült, 3 szobás, 84 négyzetméter alapterületű. A 4,4 milliós lakásállomány 12 százalékából (550 ezer darab) a lakó hiányzik, 50 ezer lakásból a vezetékes víz, több mint 150 ezerből a vízöblítéses WC, 116 ezer lakásból pedig a meleg folyó víz - derül ki a KSH tavalyi kis népszámlálásából, amit most publikáltak.
Szepesi Anita, 2017. május 31. szerda, 13:56
Fotó: Napi.hu

Tavaly a 4,4 milliós lakásállomány több mint 12 százaléka volt lakatlan, illetve idényszerűen lakott, vagy nem lakhatási céllal használt, míg 2011-ben ez az arány 11 százalék, 2001-ben pedig csak 9,2 százalék volt. Az üres lakások számát a népesség fogyása, a kistelepülések elöregedése, a falvakból való elvándorlás növelte, de a nagyvárosi lakások irodai célú hasznosításának elterjedése is az okok közé tartozik - olvasható a Mikrocenzus 2016 című, szerdán publikált kiadványban.

Hol van a legtöbb üres lakás?

Budapest kivételével minden településtípusra, illetve minden megyére jellemző a nem lakott lakások számának és lakásállományon belüli arányának növekedése, amely Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Heves megyében a legmarkánsabb, 4 százalék fölött. Az említett megyék közül az első háromban országos szinten is a legnagyobb az üres lakások aránya.

Településtípusonként míg Budapesten a 2011-ben mért lakásmennyiségnek csak 91 százaléka volt üres 2016-ban is, a községekben 120 százalékára nőtt a 2011-ben mért volumen. Összesen 550 ezer otthon lakatlan az országban, ebből 107 ezer a fővárosban található, ahol az össz lakásszám 908 ezer. Az 1,2 milliós községi lakásállományból pedig 182 ezer lakás árvult el 2016-ra.

Téglából épít a magyar

A lakott lakások közel kétharmada tégla építésű, a panelek aránya 14 százalék, 13 százalékuknak pedig vályog a falazata. Budapesten minden negyedik lakott lakás panel, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Fejér megyében 17-20 százalék közötti az arányuk. A vályog a négy alföldi megyében, valamint Tolnában jellemző (23-37 százalék).

Homogén a kép tulajdonosi összetétel szerint,  2016-ban a lakott lakások 98 százaléka magánszemélyek tulajdonában volt, használat szerinti bontásban pedig a 4,4 milliós állományból 322 ezer lakásban talált bérlőt a KSH a felmérés során. (2001-ben 271 ezren voltak).

Ilyen az átlagos lakás

Országos szinten a lakott lakások egyharmada háromszobás, a kétszobások aránya valamivel kevesebb, s picit még kevesebb a négy vagy több szobások részesedése. Csupán a lakások nem egészen 7 százaléka egyszobás, ám a fővárosban a lakások 14 százaléka tartozik ebbe a körbe.

2011 óta 6 négyzetméterrel nőtt az átlagos alapterület, vagyis 2016-ban az átlag lakás 84 négyzetméteres volt. A 40 négyzetméteresnél kisebb garzonok 15 százalakos budapesti aránya háromszorosan verte az országos átlagot.

A felmérés szerint 2011 óta javult az állomány komfortossága, a lakott állomány csaknem 99 százalékába bevezették a vezetékes vizet, 97 százalékában megoldott a meleg folyó víz, 98 százalékában a szennyvízelvezetés. A közcsatorna elérése a 2011-es 77 százalékról 2016-ra 87 százalékra nőtt, a vízöblítéses WC-vel való ellátottság 96 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor 50 ezer lakásban nincs vezetések víz, több mint 70 ezerben szennyvízelvezetés, több mint 150 ezer otthonban pedig a vízöblítéses WC-t kénytelenek nélkülözni. A meleg víz 116 ezer lakásból hiányzik. A legrosszabb felszereltségű lakások Borsod- Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók.

Az elmúlt évben száz lakásra átlagosan 249 ember, csaknem ugyanannyi, mint 2011-ben ( 248). A laksűrűség Budapesten a legkisebb, a fővárosban 215 fő él 100 lakásban, szemben a községekben talált  275 fővel.

A régiós eltérésekről, fűtési módokról és egyéb izgalmas részletekről itt olvashat még többet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szenator, 2017.06.05 10:22

@laci_52: TERMÉSZETES A SZART ! NINCS MUNKA, MIBŐL ÉLJENEK MEG ??? EZ NA SZAR KApitalizmus csak a mészárosoknak jött be ! ezért lesz vége eccer ennek a szar rendszernek... :O))))) alig v árom !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2017.06.05 10:19

a fASZOM HALT KI !!! MEGÖLTE ŐKET A """KAPITALISTA""" KORMÁNYZAT AZZAL, HOGY MEGSZÜNTETTÉK A TSZ-EKET ! GYÖNYÖRŰ KERTES HÁZAIK VOLTAK A FALUSIAKNAK, HÁZTÁJI KERTEKKEL, AHOL ZÖLDSÉGET TERMESZHTETTEK, ÁLLATOKAT TARTOTTAK ! DE ANTALLLL 10 EZER FORINTOT ADOTT A MARHÁK LEVÁGÁSÁÉRT, A DISZNÓKAT IS LECSÖKKENTETTÉK, MOST BRAZILIÁBÓL IMPORTÁLJUK A ROMLOTT SZAR HÚSOKAT, PEDIG MAGYARORSZÁG AÍ SZOCIALIZMUSBAN...ÖNELLÁTÓ VOLT MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÁLLATTENYÉSZTÉSI TERMÉKEKBŐL ! NA, DE A REN CERVÁLTÁSKOR SZÜLETETTEK ERRŐL SZART SEM TUDNAK, HA A SZÜLEIK NEM MESÉLTEK RÓLA...UGYE..., HANEM ÖSSZE-VISSZA HANDABANDÁZNAK ! TÉNY, HOGY A KORMÁNYOK SOKMILLIÓ MAGYAR EMBERT IRTOTTAK KI, A MUN KANÉLKÜLISÉGGEL, ÉHEZTETÉSSEL...STB.....EZÉRT MIND MINJMUM HAL-ÁLT ÉRDEMEL !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.01 22:07

@troll:
Azért szvsz van különbség a keresett budapesti középkerületi újépítésű társasház, és a 80 éve épített csatornahálózatra rá sem kötött, falusi nem karbantartott vályogház között.
Az utóbbiak ürülnek, mert kutya sem akar odaköltözni, az előbbieknek meg verik fel az árát, mert többen meg oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2017.06.01 18:54

@troll: Nem mindegy neked, hogy lufi vagy sem?? ígysincs úgysincs pénzed rá :)))) Lesz az még drágább is Budapesten, a vidékiek meg felszánthatják és behinthetik sóval..... :PP
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.05.31 22:42

Az, hogy a falvakban sok az üres ház, teljesen természetes: lakóik kihaltak, az örököseik nem akarnak oda költözni és eladhatatlanok.

Budapesten és a nagyobb városokban viszont pörög a lakásbérlés piaca, még mindig az egyik legjobb befektetés lakást venni és bérbeadni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html