Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egészséges Budapest Program (EBP)  három új budapesti centrumkórháza közül a korábbi Egyesített Szent István-Szent László Kórházból jelentős bővítéssel átalakuló Nagyvárad téri Dél-Pesti Centrumkórház a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. elképzelései alapján készülhet el. A Budapest délkeleti negyedét is kiszolgáló, sürgősségi ellátóközponti feladatokra korábbi nyilatkozatok szerint hangsúlyt helyező Dél-Pesti Centrumkórházról a tervezők hosszú koncepciót hoztak nyilvánosságra - szúrta ki a tervlap.hu.

Miután nemrég kihirdették az Egészséges Budapest Programban (EBP) felépülő három budapesti centrumkórház tervpályázatának győzteseit, december végén megjelent a Közbeszerzési Értesítőben is két győztes szerződés. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) óriásprojektjeiben

  • zöldmezős beruházásban a XI. kerületi Dobogón felépülő Dél-Budai Centrumkórházat az M-Teampannon Kft. és Rutkai Pál András tervezi meg benyújtott pályázata alapján;
  • a többek között korábbi Egyesített Szent István-Szent László Kórházból jelentős bővítéssel átalakuló Nagyvárad téri Dél-Pesti Centrumkórház pedig a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. elképzelései alapján készülhet el - írta a Magyarepitok.hu.

A 190 ezer négyzetméteres épületegyüttes előkészítésére és megvalósítására az EBP keretein belül korábban 188 milliárd forintot különítettek el. A kórház a Zoboki Építésziroda koncepciójában olvasható megfogalmazás szerint a testi-szellemi gyógyulás új, korszerű, 21. századi központja lesz.

A jelenlegi Szent István Kórház területén, több intézmény és telephely összevonásával felépülő, a dél-keleti régió térségi és országos feladatait ellátó Dél-pesti Centrumkórház (DPC) a legnagyobb a három tervezett új fővárosi centrumkórház közül, s az EBP-n belül vezető szerepet tölt be a sürgősségi ellátásban. Az intézmény több mint egymillió állampolgár ellátását szolgálja majd a gyógyítás teljes spektrumában az olyan egészen speciális területekkel együtt, mint a transzplantáció, az égésplasztika, a gyermekszív központ, vagy a fertőzőbeteg-ellátás.


Tervezése egyedülálló méreteinél fogva új típusú kórházi modell megközelítést igényelt, a magyar kórháztervezési tapasztalatok csak korlátozottan voltak felhasználhatók, a tervezők ezért nemzetközi centrumkórházi minták - többek közt osztrák, amerikai, holland és dán modellek - bevált megoldásaira építettek.

A nemzetközi centrumkórházi modellekre építve a komoly technológiát igénylő központi műtéti-diagnosztikai tömb - amelyben a sürgősségi ellátás központja is helyet kapott - elválik a két oldalt sorakozó, járó- és fekvőbeteg osztályokat (rendelőket, kezelőket, intenzív osztályokat) befogadó épületszárnyaktól. Az épületeket a központi előcsarnok és kiterjesztett folyosói fűzik össze, biztosítva, hogy diagnosztikai-műtéti központ könnyű elérhetőségét. A tervezők nagy hangsúlyt helyeztek az épületegyüttes humánus kialakítására, egy emberi léptékű, áttekinthető és szerethető épület megteremtésére - olvasható a koncepcióban.

A terv szerint a Szent István Kórház területén egy teljesen új épületegyüttes születik, minthogy a jelenlegi, közel 150 éves épületek alkalmatlanok a modern orvosi technológia befogadására, ugyanakkor visszanyúl a Hauszmann Alajos által, a 19. század végén tervezett épületegyüttes strukturális és építészeti hagyományaihoz.

A Dél-pesti Centrumkórház úgynevezett "egykapus kórház" lesz, azaz minden látogató és járóbeteg egy irányból, a Nagyvárad tér felől juthat be az épületbe. Egyedül a sürgősségi ellátás -betegek fogadása, mentőbejárás - történik a hátsó kapun keresztül, biztosítva a sürgősségi betegek gyors ellátását és megfelelő elválasztását a többi betegtől.

További képek itt is elérhetőek.