Tíz év múlva Budapest a mostaninál is élhetőbb város lesz, kényelmes tömegközlekedéssel, rengeteg zölddel, új, minőségi, környezettudatos épületekkel, s a hotelfejlesztési boom folytatásának eredményeként új 4-5 csillagos hotelekkel lesz tele - vázolták a főváros jövőképét a MIPIM első napján, a Budapest-standon rendezett panelbeszélgetésen a szakértők, Heffner Róbert, a HIPA főosztályvezető-helyettese, Bakos-Blumenthal Péter, a Párizsi Magyar Nagykövetség tanácsadója, Jelinek Balázs, a Liget-projekt projektigazgatója, Borbély Zoltán, az Atenor oszágmenedzsere, Kovács Attila MRICS, a Horizon Development vezetője és Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási részlegének vezetője. Tulajdonképpen folytatjuk, amit az elmúlt években elkezdtünk - fogalmazott Kovács Attila.

A felhőkarcolók azonban nem szerepeltek a víziókban, nincs kereslet ilyen típusú beruházásra, s azok az indokok is hiányoznak, amelyek más városokban ösztönözték a tornyok építést. Van elég fejlesztési helyszín, a szabályozási környezet sem jelölt ki erre a célra összefüggő területet, mint például itt.

Isztambuli fejlesztés makettje a MIPIM-en

Arról nem is beszélve, hogy Budapest történelmi, építészeti arculatához sem illene egy modern felhőkarcoló - ebben nagyjából egyet értettek a panel résztvevői. Heffner azért megjegyezte, zöld, környezettudatos épületként elképzelhetőnek tart a repülőtér környékén, esetleg Újpesten egy-egy magasházat.

A meghatározó fejlesztések további beruházásokat vonzanak - hangsúlyozták a panel résztvevői, a jövő városképét meghatározó kulcsprojektek közé sorolva az unikális, építészetileg és műemlékvédelmi szempontból is különleges belvárosi fejlesztéseket, a Kopaszi-gát beépítését, a Liget-projektet, a rozsdazóna és a Duna-part revitalizálását, bár utóbbiakban - a vízió megalkotásában például mindenképpen - az államnak is szerepet kell vállalnia - tették hozzá.

Panelbeszélgetés a Budapest-standon

Nagy díjat kaphat a Liget-projekt

Az idei MIPIM-re a hivatalos közlemény szerint Budapest az eddig legnagyobb standdal készült. Ugyanez a közlemény úgy fogalmaz: "Budapest teljes pompával vonult ki a világ első számú ingatlanszakmai eseményére". Mint írják, "a főváros már a rendezvény előtt egy hónappal az érdeklődés középpontjába került, miután az "ingatlanszakmai Oscar-díjat" kaphatja meg a Liget Budapest Projekt, amely bekerült a legjobb négy közé, így "Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjének tekinthető."

Az itthon igencsak megosztónak számító Liget-projekt a jövőben elkészülő megafejlesztések (best future mega project) kategóriájában versenyez egy japán, egy brazil és egy orosz fejlesztéssel. A japán projektben az okosváros, a smart city koncepció a fő üzenet, a brazil versenytárs egy riói malom újjászületését körvonalazza, a moszkvai tervek pedig egy innovációs központ létrehozásáról szólnak. A 11 kategória 4-4 finalistájának nyerteseit csütörtökön délután hirdetik ki.

Több díj is jöhet Cannes-ból

Cannes-ból egyébként nem csak a Liget-projekt hozhat haza díjat. Az fDi Magazine a jövő városai (fDi's Global Cities of the Future) kategóriában a "TOP 25 FDI Strategy" listáján Budapest - a régióból egyedüli városként bekerülve - a 22. helyet szerezte meg, míg az "fDi Strategy Awards" összesítésében a HIPA "Big Team" kategóriában vehetett át elismerést Cannes-ban.

A március 14-17 között, Cannes-ban rendezett kiállítás Budapest-standját Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyitotta meg, aki a hivatalos közlemény szerint elmondta, "Budapest, a kelet-közép-európai térség gazdaságilag is vezető egyik nagyvárosa, innovációs és kulturális központja, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a nemzetközi befektetői környezettel megismertessük a magyar főváros jövőképét."

A Budapest-stand

A Budapest-stand hármas együttműködés végeredménye: Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közösen állítanak ki Cannes-ban Budapest "márkanév" alatt. A kiállításon bemutatkozik a Liget Budapest Projekt és a 2017-es FINA Világbajnokság. Képviselteti magát az Atenor, a Futureal, a Gránit Pólus Csoport, a Horizon Development, az Immochan, az InfoGroup, az Inpark (a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.), a Magyar Nemzeti Kereskedőház.