Ilyen lakások állnak üresen százezrével Magyarországon

Közel négyszázezer lakás áll üresen Magyarországon, legnagyobb részük ráadásul - elvileg - nem is a leglerobbantabb kategóriát képviseli, hiszen háromnegyedük legalább komfortos, és csupán negyedük épült vályogból.
Napi.hu, 2013. október 30. szerda, 12:10
Fotó: Napi.hu

Egy évtized alatt több mint százezerrel nőtt a nem lakott lakások száma Magyarországon, miközben a teljes lakásállomány bő 300 ezerrel gyarapodott. A KSH 2011-es adatai szerint közel félmillió nem lakott lakóingatlan volt hazánkban, ami abszolút és relatív értelemben is csúcsot jelent. Korábban nem volt rá ugyanis példa, hogy a lakások több mint tizedében ne lakjanak állandó jelleggel. (Arról, hogy hol, milyen lakásárakkal kalkulálhat az országban, a CEMP Otthontérképe ad segítséget.)A nem lakott lakások mintegy 92 százaléka magánszemélyek tulajdonában volt 2011-ben - ez nem változott érdemben 2001-hez képest -, az önkormányzatok súlya azonban 4 százalékról 3 százalék alá csökkent, miközben a más intézmények, szervezeteké 4 százalékról bőven 5 százalék fölé emelkedett.

Meglepő lehet, de nem a legrosszabb felszereltségű lakások állnak lakatlanul: az állomány közel fele volt összkomfortos, további egyharmada pedig komfortos és csak nem egészen egyötödükben nem volt fürdőszoba illetve vízöblítéses wc. A falazattípusokat tekintve már árnyaltabb a kép, a nem lakott lakóingatlanok közel negyede - több mint százezer ingatlan - vályogból épült, bő egytizedük pedig - ami közel 52 ezres darabszámot jelent - panelből illetve betonból, a téglalakások kétharmados aránya mellett.

Nem mind üres, ami nem lakott

A képhez hozzá tartozik, hogy a nem lakott lakások nem feltétlenül jelentenek üres ingatlanokat. Bő 80 százalékukat valóban nem használják semmire, idényszerűen vagy másodlagos lakásként 14,5 százalék funkcionál, és több mint 5 százalékot más célra vesznek igénybe - ide tartozhatnak az irodák, üzletek, magánóvodák, stb. A magánszemélyek tulajdonában álló, nem lakott lakások több mint 84 százaléka valóban üresen állt, míg a települési önkormányzatok ingatlanjai esetében 91 százalék feletti, más intézmények, szervezetek lakásainál pedig alig 68 százalék ez az arány.

A nem lakott lakások közel fele több mint fél évszázaddal ezelőtt épült, de a viszonylag új, legfeljebb tízéves ingatlanok aránya is meghaladja a 13 százalékot. Utóbbi adathoz érdekes adalék, hogy 12,1 ezer lakóparki lakásban és közel ötször ennyi, 55,7 ezer lakótelepi otthonban nem laktak a 2011-es adatok szerint. Az arányokat tekintve más kép rajzolódik ki, hiszen míg a lakótelepi lakások kevesebb mint 7 százalékában nem laktak a hivatalos adatok szerint, addig a lakóparki otthonok 15 százalékát nem használták lakóingatlanként. Előbbi adattal van összhangban az is, hogy a valóban üres lakások aránya az átlaghoz képest kisebb, 75 százalék körüli volt a panel- és panelszerű lakások esetében.

Kell-e építeni egyáltalán?

Az üres lakások meglepően nagy számának láttán  felvetődhet a kérdés, hogy vajon ekkora kihasználatlanságnál érdemes-e forszírozni az új lakások építését? Az adatok értékelésénél azonban lakáspiaci szakértők rendszerint több szempontból is óvatosságra intenek. Miután ma a bérlakáspiac becslések szerint legalább 90 százaléka feketén bonyolódik, a csaknem négyszázezer, statisztikailag üres lakás jó részéről is joggal feltételezhetjük, hogy a bérleti piacon, de feketén hasznosulnak. Különösen Budapesten - ahol 85 ezer a KSH által üresnek tartott lakások száma -, és az egyetemi városokban csökkentheti a valóságban jelentősen a regisztrált állományt a be nem jelentett bérlők tömege. Főként az újszerű, 10 évnél fiatalabb otthonoknál kérdőjeleződik meg a lakások üressége, annak tudatában, hogy a lakásboom idején tömegével vásárolták bérbeadási céllal a fővárosi ingatlanokat, s a fővárosban az üresként nyilvántartott lakásból csaknem 16 ezer 2001 után épült. A fejlesztőknél beragadt készlet aránya pedig e mennyiségnek még az ötödét sem éri el, az OTP Jelzálogbank legutolsó értéktérképe 2700 elkészült, de el nem adott fővárosi lakásról tanúskodik.

A megyeszékhelyekre 65 ezer, az egyéb városokra 102 ezer üres lakás jut, további 130 ezer a községekben árválkodik. A községek üres lakásainak mintegy fele vályog illetve sár falazatú, a településekről való elvándorlás következtében ebben a csoportban lehet a legnagyobb  az aránya a ténylegesen üres ingatlanoknak, ugyanakkor ezek lehetnek a legrosszabb állapotúak is, amelyeket a szakértők nem tartanak valós lakáspiaci potenciálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.10.30 17:00

@Sz7: Ugy van ahogy irod. Az osztrak hataron ismerek egy aranylag jomodu falut. "Jomodu" mert 56-ban a felfalu kiment Amerikaba es azota rengeteg segitseget kaptak. Na de ott is 2 csalad uralja a foldeket. Kinti rokonok segitsegevel felvasaroltak az egesz hatart, gepesitve vannak es szinte egyedul megdolgozzak. A tobbiek - tobbnyire nyugdijasok - otthon csucsulnek. Legfeljebb egy kis zoldseges kertben kapirgalnak. A szemetet hetente egyszer egy falunkivuli vallalat szallitja el jo dragan. Tvzes mellett sokat jarjak a temetobe, ami nagyon szep. Az olyan talalkozo hely, ahol mindent megbeszelnek, kulonosen a legutobbi elhunytat es hogy varhatoan ki kovetkezik. Ausztria kozelsege (par szaz meter) ellenere kulfoldiek ingatlant nem vesznek. Manapsag par millioert mar kinalnak ott hazakat. A lassu kihalas ott is folyamatban van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoritsayaaanosh, 2013.10.30 15:28

@Bhole: aha, már hír volt, hogy a NAV készül az ellenőrzésre. Aztán el is halt a dolog, mert politikailag igen érzékeny a téma, mivel az ellenőrzés a fidesz szavazótáborát érintetné hátrányosan.

Egyébként az tök igaz, hogy kevesebb ember nem lakhat több lakásban. Pélául az a 200-300 ezer ember aki kiment Angliába, az nem lakhat Magyarországon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.10.30 15:18

@Bhole: Néhány hónapja szó volt arról, hogy a lakást bérbeadókra rászáll a NAV, de erről azóta új hír nem jött. Vagy letettek róla, vagy nagyon sovány az eredmény...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2013.10.30 15:16

@andras_h: Illetve ennek a fordítottja is elképzelhetö. Egyik ismerös például ingyen adta kölcsön a barátjának az egyik lakását, mert bérbeadni úgysem tudná sokkal többért, így meg jó kezekben van. Optimistán arra vár, hogy felmenjenek az árak, és jobban el tudja adni. Addig viszont nyilván nem fog adózni a 0 bevétel után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2013.10.30 14:59

Nem értem az összefüggést. Bérelhetek lakást, ahova nem jelentkezek be, mert például ott kevesebbet tartózkodok. Papíron tehát üres. A tulaj ettöl még adózhat a bérleti díj után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html