Ilyen lesz az új fővárosi vagyonkezelés

Nincs szükség újabb Balettintézet-torzókra, így a következő közgyűlés elé nem kerülnek lényeges ingatlaneladási tranzakciók - szögezte le Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes lapunk azon kérdésére, hogy mi lesz az év elején nagyjából 10 milliárd forint értékű fővárosi tulajdonban levő elkülönített ingatlan értékesítésének sorsa.
NAPI, 2010. november 23. kedd, 05:00
Fotó:

A tranzakciót a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ (BFVK) vezényelné, lapunk arra is kíváncsi volt, hogy az cégnél történt vezetőváltás mennyiben befolyásolja az ingatlanok hasznosításával kapcsolatos stratégiát, mekkora most az értékesítésre kijelölt állomány, illetve mely ingatlanok tartoznak ebbe a körbe.

Bagdy Gábor válaszában közölte, az elmúlt években a főváros ingatlanvagyonának hasznosítási stratégiáját az "itt a piros, hol a piros" játékszabályai jellemezték: nincs megbízható kimutatás az ingatlanvagyon mennyiségéről, minőségéről és értékéről. Az ingatlanvagyon elemeit áttekinthetetlenül szétaprózták. Különböző cégek, intézmények, ügyosztályok és vállalatok labirintusába kerültek és onnan ötletszerűen vagy talán érdekszerűen mozgatva privatizáltak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a BFVK új vezetőit azzal a feladattal bízták meg, hogy három hónap alatt hozzanak létre egy "center of excellence" (kiemelt központi) szervezetet a modern ingatlanportfólió-gazdálkodás elvei szerint. A vagyonkezelési stratégia sarokpontjaiként az új városvezetés négy célkitűzést fogalmazott meg.

További részletek a keddi Napi Gazdaságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK