BUX
38797

Ilyen még nem volt a budapesti ingatlanpiacon

Az elmúlt évben minden idők legmagasabb nettó bérbeadását regisztrálták a budapesti ipari ingatlan piacon - olvasható a JLL 2014 negyedik negyedéves Budapesti Ingatlanpiaci Körkép című kiadványában. A javuló piaci fundamentumok a befektetőket is megmozdították.

Napi.hu, 2015. április 2. csütörtök, 11:50

2014-ben az éves bruttó bérbeadás 386 ezer négyzetméterrel döntött rekordot, ami 55 százalékos, ezen belül a nettó bérbeadás közel 222 ezer négyzetmétert tett ki, ami 36 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőtti volumenhez képest. Az aktív bérlői kereslet egyértelműen a régóta várt piaci fellendülés megkezdődését tükrözi - íja a JLL.

2014 során összesen 18,6 ezer négyzetméterrel bővült az új kínálat, két egyedi bérlő igényeknek megfelelően fejlesztett ingatlant adtk át. Az üresedés jelentősen, 15,7 százalékra csökkent az év végére. A kiemelkedő javulásnak fő oka a spekulatív fejlesztések teljes hiánya, illetve az aktív bérlői piac.

Nőhetnek a bérleti díjak

A gyorsan javuló piaci környezet minden bizonnyal hatással lesz a 2015-ös bérleti kondíciókra, a modern területeken megkezdődhet a bérleti díjak emelkedése, a másodlagos ingatlanokat a gyengébb műszaki paramétereik következtében ugyanakkor még nem érinti a növekedés - állítja Tuza Rita, a JLL piackutatási vezetője.

2014-ben a javuló piaci környezet felkeltette a befektetők érdeklődését az ipari ingatlanok iránt, összesen mintegy 72 millió eurónyi ipari-logisztikai ingatlan cserélt gazdát  2014-ben és ez szinte teljes egészében a második félév teljesítménye. Eladták a Tulipán Parkot a SEB tulajdonából a Logicornak (egy európai portfólió részeként) és a Viktória Parkban található Auchan által bérelt raktárat az Invesco tulajdonából a Prologis számára. A legnagyobb ipari tranzakció az Audi győri 70 ezer négyzetméteres gyártó- és raktárcsarnokának az akvizíciója volt, melyet az autógyártó vállalat saját használatra vásárolt meg.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL budapesti tőkepiaci részlegének vezetője az idei évi tranzakciók közül a Prologis tranazakciót említette,  a logisztikai óriás az M1 Business Parkot vette meg a CA Immótól. Ez a logisztikai park a legnagyobb olyan bevétel generáló ingatlan volt, amely az elmúlt években tulajdonost váltott.