BUX
38240

Ilyen még nem volt - gigaberuházás Újpesten

Az újpesti Szent István tér korszerűsítésének részeként 2017 őszén elkészülő új piacot egyedülálló módon szennyvízhő hasznosításával teszik energiatakarékossá. Az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházásának érdekessége, hogy az épületben a vásárcsarnok felett kulturális központot is kialakítanak - adta hírül az önkormányzat.

Napi.hu, 2016. november 28. hétfő, 18:48

Újpest eddigi legnagyobb saját forrású beruházása, a Szent István tér megújítása közel tíz évvel ezelőtt kezdődött, és várhatóan eltart még 4-5 évig. A 40 ezer négyzetméteres téren áll a Városháza, az Egek Királynéja és az Újpest-Belsővárosi Református Gyülekezet temploma, továbbá vendéglők és üzletek, és ez ad helyet a piacnak és időszaki vásároknak is.

A korszerűsítés részeként a jelenleg üzemelő piacépületet lebontják, a helyén park, terasztér, pavilon, szabadtéri pódium épül. A Szent István tér 13-14. szám alatt épül az új piac és vásárcsarnok egy többszintes létesítmény részeként, amelynek nem csak piac funkciója lesz, hanem az épület tetején egy kulturális központ is helyet kap. Ameddig azonban nem készül el az új épület, a régi piac továbbra is működik: a hét minden napján várja a vásárlókat. "Az önkormányzat úgy döntött, hogy továbbra is folyamatosan működteti a régi piacot. Rengeteget lehet hallani arról, hogy veszélyben vannak a kiskereskedelmi egységek, ezért nem szabad azokat bezárni, különben nagyon nehezen tudnak újra teret nyerni" - hangsúlyozta Telek Zoltán, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az új létesítmény (a fenti látványterven látható) vegyes komplexum: piac, kulturális központ és mélygarázs lesz. Az egyesített telek területe 4567 négyzetméter. Az összesen hat szintes építményben a belső galériás piacot és a kulturális központot külön lehet megközelíteni, működtetésük is elkülönül egymástól.

Nyitás 2017 őszén

A tervek szerint az új vásárcsarnok 2017 őszén nyit meg, a leendő bérlők már jelentkezhetnek az árusító helyekre.

A vásárcsarnok hasznos alapterülete 17 630 négyzetméter, maximális befogadó létszáma 4160 fő - amelyből a piacé mintegy 2700 fő. A teljes akadálymentes épületet korszerű, energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszerrel, ledes világítással szerelik fel.

A budapesti ingatlanprojektek között szinte egyedülálló módon a Szent István téri új piac és vásárcsarnokban teljes egészében szennyvízből nyert hővel történik majd a hűtés és fűtés. Az épület a tér alatt átfutó 2,8 méter átmérőjű szennyvízcsatorna hőenergiáját hasznosítja majd úgy, hogy a rendszerre több önkormányzati épület is (például polgármesteri hivatal, okmányiroda) rá lesz kötve, illetve a későbbiekben további épületek csatlakoztatására is lehetőség lesz. A szennyvízhő hasznosítása nem csak olcsóbb energiafelhasználást biztosít és így csökkenti az üzemeltetés költségeit, de fenntartható és környezetbarát technológiát is jelent.

A piac felett, a 2. emeleten egy modern rendezvényközpont, a 3. emeleten egy külső tetőkert épül.

"A beruházást teljes egészében önrészből és önkormányzati fejlesztési forrásból finanszírozza a városvezetés. A projekttel szerettük volna erősíteni a város közösségi életet is. Kifejezetten az volt a célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk a létesítményt a városközponton belül, ahova érdemes eljárni. Ahol lehetőségük van a fiataloknak és a családoknak egyaránt a kikapcsolódásra, megfizethető áron" - tette hozzá Telek Zoltán.

A Szent István tér Újpest szíve, a kerület közösségi életének fő helyszíne, ezért indokolt, hogy a városhoz méltó patinás tér legyen. Ez a tér pedig nem képzelhető el Újpest egyik fő nevezetessége, a piac nélkül. Rengeteg fejtörést okozott, hogyan oldjuk meg, hogy egyetlen napra se kelljen bezárni a piacot, amíg az új vásárcsarnok megépül, de fontos volt számunkra és a kerület lakosai számára, így megoldottuk - mondta Wintermantel Zsolt polgármester.