Főleg az egyébként máskor visszafogott első negyedév hozott a szokásosnál több tranzakciót, 2012 első három hónapjában csaknem annyi adásvételt regisztráltunk, mint tavaly, a már szezonnak számító második negyedévben - mondta Déry Attila az OC vezető elemzője.

Ennyit áldoznak a vevők

Mind a déli, mind az északi parton a keresők 80 százaléka 5 és 15 millió forint között vásárolna - teszi hozzá Kühne Kata,  az OC ügyvezető igazgatója. A déli parton a 10 és a 15 millió körüli családi házak, ikerházak, sorházak, valamint a  14-15 milliós téglaépítésű lakások voltak a legkeresettebbek a használt ingatlanok piacán, de minden ötödik érdeklődő 25 millió forintnál többet is hajlandó áldozni. Siófokon továbbra is keresettek a drága vízparti telkek.

Az északi parton sokan érdeklődtek a 8, illetve 12 millió forintos használt téglaépítésű házak iránt, de a 22 milliós családi házak is sok keresőt vonzottak. A keresők ötöde itt 30 millió forintnál többet szán a vásárlásra. Fontos megkülönböztetni a nyaraló besorolású és lakóingatlan besorolású épületeket, a nyaraló besorolásúak ugyanis  csak bizony feltételek teljesülése esetén minősíthetők át lakóingatanná - hívják fel a figyelmet az OC elemzői.

Ha ilyet ad el, már viszik is

A déli parton a 70 és 90 négyzetméter körüli nyaralók, a használt, téglaépítésű családi házak közül pedig a 80-90 négyzetméteres, valamint a 120 négyzetméter körüliek vonzották a legtöbb érdeklődőt. Lakásként a  70 és 80 négyzetméteres, valamint a 40 és 50 négyzetméteres lakások számítottak slágernek.

Az északi parton a 60 és a 80 négyzetméter körüli nyaralók, és a 90-100 négyzetméter körüli, valamint a 140 négyzetméter körüli használt családi házak voltak a legkeresettebbek. Használt téglalakásokat a 60 -70 négyzetméteres kategóriában kerestek. A 80-as években, fizető vendéglátás céljából épült, nagy alapterületű, korszerűtlen ingatlanokat a tó mindkét partján nehéz eladni.

Kik vásárolnak most a tó körül?

Siófokon és környékén főleg budapesti vevőkkel találkozunk. Külföldi csak elvétve akad, az érdeklődők körében is kevesen vannak - emeli ki Kühne Kata. Balatonfüreden és környékén szintén a fővárosiak, illetve a Győr környékéről érkezők vásárolnak. Gyakran egy kisebb budapesti lakás helyett vesznek tóparti nyaralót. Keszthelyen és környékén szintén a fővárosból érkezik a vevők 55-60 százaléka.

A nyugati medence északi partja inkább a győrieket vonzza, a déli partra pedig Pécsről és környékéről érkeznek vevők. A korábbi holland, német vevők viszont teljesen elmaradtak. Ennek oka részben az lehet, ami most az eladó oldalon is megjelenik motivációként: a jelenlegi tulajdonosok kiöregedtek, a következő generáció pedig nem lát annyi fantáziát a balatoni nyaralóban.

Tisztában van az árakkal?

Siófokon és környékén a vevői és az eladói árelképzelések nehezen találkoznak. Míg egy felújítandó, 100 négyzetméteres  házat, 300-600 négyzetméteres telekkel az eladó 25 millió forintra tart, a vevő csak  20 millió forintot fizetne érte, hogy legyen még pénze a felújításra.

A vevőket gyakran az alkalmi vételek reménye fűti, amire azonban ritkán van példa, azok az eladók, akiknek nem sürgős, inkább kitartják az árakat. Keszthelyen és környékén, bár a kereslet egyértelműen növekedett, a tavalyi évhez képest néhány millióval olcsóbb ingatlanokat keresnek. Balatonfüreden és környékén hasonló a helyzet, az először a piacra lépő vevők gyakran nincsenek tisztában az árakkal, irreális igényekkel jelennek meg, s a frekventált, víz közeli ingatlanoknál is a a távolabb fekvő területek áraiból indulnak ki.

 

QP | Quality Placement