Immár komoly büntetést kaphat, aki feketén adja ki lakását

Egy tanulmány szerint az Airbnb-szállásadók 70-80 százaléka nem fizet adót. A kormány ezért újraszabályozhatja a piacot, az adóhivatal pedig már korábban komoly ellenőrzést indított. Az elmulasztott számlaadás miatt akár egymillió forintos bírságot is kiszabhat a NAV - értesült a Híradó.hu.
Napi.hu, 2016. április 14. csütörtök, 08:10
Fotó: Napi.hu

Egy Terézvárosban készült kutatás is megmutatta, hogy az Airbnb-szállásadók 70-80 százaléka, vagyis négy lakásból három - szándékosan vagy az ismeretek hiányában - nem fizet adót. Az eredmény egybevág a nemzetközi felmérésekkel is. A tanulmányhoz felhasználták az önkormányzati nyilvántartásokat, az Airbnb oldalán elérhető adatokat és személyes interjúkat is készítettek - magyarázta a portálnak Karakasné Morvay Klára, a Budapesti Gazdasági Egyetem adjunktusa.

Világosak a szabályok

Nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is kiadott egy közleményt, hogy tisztázza az esetleges félreértéseket. Eszerint az online foglalási rendszeren - például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren - keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az áfatörvény alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli.

A magánszemélyek a szálláshely-szolgáltatási tevékenységhez többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak. Legtöbben ezt nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként folytatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.04.14 16:13

@kutyauto:
Az új adó az EHO-t és a helyi ingatlanadókat is kiváltja. Én még ezt olvastam.
Én is híve vagyok az egyszerűsítésnek.
A Ft/m2/év egyszerűen kalkulálható, de nem veszi figyelembe a bevétel, vagy elérhető bevétel nagyságát, ami az arányos és egyenlő közteherviselés elvét sérti.
A %-ban meghatározott kvázi forgalom utáni adó pedig nehezen ellenőrizhető.

Szerintem ez így lenne egyszerű és arányos:
Lenne egy alap adó m2-re vetítve.
Az önkormányzatok részesülnének a bevételből, ennek fejében az övezeteket határoznának meg területükön, amelyekhez egy szorzószám kapcsolódna. Lehet ez 0,5 és akár 5x-ös szorzó is! Ez nem lenne új dolog, most is alkalmaz több település (pl Siófok) valamiféle övezeti besorolást amikor az ingatlant terhelő adókat meghatározza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2016.04.14 16:00

@antitroll: A hosszú távú kiadás esetén valóban újdonság volna az átalányadó és jó irány. Kérdés, hogy mi van az ehóval ebben az esetben? Jelenleg ugye évi 1 misi jövedelem fölött pluszban kell fizetni 14 százalékot a teljes összegre. Na, ez volt a sok eddig, nem a 16 százalék szja.
A másik dolog, hogy aki engedéllyel Airbnbzett, az eddig is választhatott átalányadót, mégpedig évente 32000 ft/szoba értékben. (+6400 tételes eho.)
Tehát ebben az ágban az átalány sem nem újdonság, sem nem kedvezőbb.
További megjegyzés a témához: Az önkormányzatok jellemzően ingatlanadóval sújtják a hivatalosan bérbe adott ingatlanokat és ez Budapesten pl. önmagában is négyzetméterenként kb. 1600 ft/év helyi adót is jelent pluszban. Szóval van zűrzavar, jó volna valamilyen egységes és kifizethető adót kitalálni erre az egész témakörre, Azt sem értem, hogy egy KATÁ-ban miért nem lehet ezt beletenni? Évi hat millióig jól megférne benne a kiadásból származó jövedelem is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.04.14 15:56

Feketén kiadni egy lakást?

Visszatért az ötvenes évek!

A fogalomhasználatban feltétlenül ( meg másként is...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2016.04.14 15:51

@troll: Az Airbnb jellegű kiadás jellemzően az Egyéb szálláshely kategóriába esik, aminek a kódja 5590 vagy valami ilyesmi és nem kötelezett pénztárgép használatra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.04.14 14:48

1. nem keverendő össze a rövidtávú szállásjellegű lakáskiadás a hosszútávú ingatlanbérbeadással, mint amilyen az albérlet,a kettőnek teljesen más a szakmakódja is.
az ingatlanbérbeadás tárgyi áfa mentes,azaz a bevétel mértékétől függetlenül mindenképp mentes az áfa alól tevényenység.
a szálláskiadás viszont csak akkor, ha a bevétel nem éri el az évi 6 millió ft-ot, mert így alanyi mentesség választható.

2. a szállásjellegű lakáskiadásra most is választható a tételes átalányadó, ez szobánként 32 ezer ft, de egy lakás gyakorlatilag egy szobának minősíthető, mert egy társaságnak, családnak adható csak ki.
ezen felül semmilyen más adó vagy járulék nincs.
a beharangozott területalapú átalányadó a lényegét tekintve ugyanez,tehát nagy változást nem hozna.
ennyit megér az, hogy a lakástulajdonos nyugodtan alhasson ,viszont jobban kellene propagálni a tételes átalányadó lehetőségét, mert a lakáskiadók többsége nem is tud róla.

3. nagy probléma, hogy a szálláscélú lakáskiadásnál 2 éve online kassza van előírva, ami épp a feketézés felé tereli a kiadókat, ugyanis egy nyaralót vagy lakást kiadó magánszemély nem tud ilyenbe beruházni, azt sem tudja hová tegye, a kiadott lakásba, ahol a fizetés történik vagy a saját házába,bár oda nem megy a vendég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html