A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Szegeden már június elején beindult a diákok érdeklődése a bérleti piac kínálata iránt, és augusztus elejétől várhatóan felerősödik − összegzi a piaci helyzetet Bozsó Bence, a Limit Ingatlaniroda ügyvezetője. A külföldi diákok a belvárost kedvelik, elvárják, hogy a lakás legyen felújított és igényesen berendezett. Van kínálat bőven számukra, és a díjak sem nőttek tavaly óta: a 40-50 négyzetméteres belvárosi új lakásokat átlag havi 70-80 ezer, a 3 szobásakért 90-100 ezer forintot kérnek havonta. Hasonló lakásokat a belvárostól távolabb már havi 60 ezer forintért bérbe lehet venni (rezsi nélkül). A panelekért havonta 35-40 ezer, míg a téglalakásokért 45-50 ezer forintot kell letenniük a bérlőknek (rezsi nélkül), a kaució pedig kéthavi díj, melyből általában egyhavit lealkudnak.

Miskolcon még nincs diák-kereslet, de a bérleti részpiac egy éve kisebb pezsgésnek indult. Demeter Tibor, a helyi Demeter Ingatlanközpont vezetője ezt azzal magyarázza, hogy a bedőlt hitelek, a banki eladósodások és a bizonytalanság nyomán megnőtt azoknak a száma, akik az előtt próbálnak meg kiszállni, mielőtt a bank vinné az ingatlant, és inkább albérletbe mennek. Ez a kereslet azonban nem verte fel a lakásbérleti díjakat. Mivel az egyetem szomszédságában fekvő Avas volt eddig a diákok által leginkább keresett helyszín, az itteni egyre romló közhangulat-közbiztonság miatt − Demeter szerint − az igényesebb diák bérlőket a magasabb díjak ellenére is elszívja a belváros, ahol az 1,5-2 szobásaké átlag havi 25-30 ezer forint között szóródnak, de a jól felszereltekért, felújítottakért elkérik a havi 30-40 ezer forintot is. Az Avason ugyanezekért mindössze havi 20-25 ezer forintot, plusz a rezsit, és 1-2 havi kauciót kell fizetni.

Budapesten legtöbben a 60 ezer forintos, 50 négyzetméter körüli albérleteket keresik − derül ki az Otthon Centrum (OC) legújabb felméréséből. Adataik szerint a keleti országrészben a 40, illetve 50 ezer forintos havi bérleti díjon kínált téglalakások voltak a legnépszerűbbek, nyugaton pedig az 50 és 60 ezer forintos bérletidíj-sávba eső téglalakások számítottak slágernek az albérletkeresők körében. A budapesti panelek körében szintén a 60 ezres havidíjú kategória kelendő. Új tendencia a fővárosban, hogy a tehetősebb diákok akár egyedül is "bevállalják" egy kisebb garzon havi bérleti díját. Ez a réteg már nívósabb berendezéseket, gépesített konyhát vár el a "bútorozott" jelző alatt. Ezért a pesti belvárosban egy garzonért 45-55 ezer forintot is hajlandóak havonta fizetni. Az egyetemek közelében, frekventált helyen fekvő, jó beosztású lakásokat a jelenlegi piaci viszonyok mellett is könnyen bérbe lehet adni. Tízéves befektetési periódussal számolva a hozamok az egyes ingatlanok esetében 8 és 10 százalék között szóródnak, s az előző negyedévhez képest minimálisan nőttek. A panellakások hozama nagyjából hasonló az ország különböző területein, míg a téglalakások kiadásából a fővárosban kisebb hozamot érhet el a befektető, mint a nyugati országrész városaiban.

Nyíregyházán ugyancsak széles kínálatból választhatnak a lakást kereső diákok, de egyelőre itt még nincs mozgás. A bőséges kínálatban a panelekért 20-35 ezer forintot,  a gázfűtéses 2 szobás téglalakásokért pedig helytől, állapottól függően 35-50 ezer forintot kérnek.

Debrecenben is várják már az albérlők "rohamát", bár most sem pang a piac, aminek Kovács Rajmund, a helyi Ingatlan Stúdió tulajdonosa szerint az a legfőbb oka, hogy sok fiatal kényszerül erre a megoldásra. A kereslet erősödésével a bérbe adók hozzáállása is változott: egy részük igyekszik jó állapotba hozni ingatlanát, gépesíti és újrabútorozza, így jól fizető, megbízható, esetleg több évet kitöltő bérlőkre is számíthat, míg a rossz állagú, lelakott bérleményre gyakran csak problémás bérlők jelentkeznek − állítja a szakember. Az igények erősödésével kisebb díjemelkedést is tapasztal, de mint mondja, előfordul, hogy ha megbízható diák bérlő jelentkezik, akkor a tulajdonos visszatér a tavalyi díjhoz. Szinte kivétel nélkül írásban kötnek bérleti szerződést, az általános bérleti idő egy év. A hosszabb távban gondolkodók engedményeket tesznek a megbízható diák bérlőknek. Például a kieső időre (maximum 2 hónap) a bérleti díjat nem, csak a rezsit kéri el. A díjak itt is széles skálán mozognak: az egyetem közvetlen közelében − ahol általában a külföldi bérlők jelennek meg − a havi árak magasak, egy 51 négyzetméteres lakás esetben elérheti a havi 120 ezer forintot, de ezek az ingatlanok a legjobban felszereltek. A panellakásokért 40-60 ezer forintot, míg a tégla társasházi lakásokért 50-80 ezer forintot kell havonta fizetni, a kaució pedig 1-2 havi bérleti díj.

Veszprémben, ahol bőven van kollégiumi férőhely és diákhotelek is találhatók, szintén várják a diák bérlőket. Mint Veszprémi Gergely, az Openhouse Veszprém Ingatlaniroda vezetője lapunknak kifejtette, változás az elmúlt évhez képest, hogy idén nagyobb az érdeklődés a nem diákok részéről is a lakásbérlemények iránt: családok, egyedülállók is keresik a kiadó lakásokat, kisebb családi házakat, a városban éppúgy, mint a környező kisebb falvakban. Ennek persze örülnek a tulajdonosok, hiszen kiadó házakból, lakásokból, szobákból bőséges a kínálat. Az egyetemisták rohama augusztus elejétől október közepéig tart. Az irodavezető elmondta: az egyetemistáknak kínált lakásokban a tisztasági festésen kívül nemigen fordítanak pénzt a felújításra: a berendezés többnyire a feleslegessé vált, régi bútorokból áll. A nem diák bérlőket keresők általában igényesebb lakást alakítanak ki, és kicsit magasabbra szabják az árat, ám így is van érdeklődés ezen bérlemények iránt. Az egyetemistáknak szánt − egyetem környéki − 1,5-2 szobás téglalakások bérleti díja a tavalyihoz képest nem változott, az egyetemtől kissé távolabb lévő paneleké pedig − az emelkedő rezsiköltség miatt − valamelyest csökkent, városrészenként jelentős eltéréssel. Az 1-1,5 szobásakért 30-35 ezer forintot, míg a 2 szobás, valamint a 2 szoba+étkezősekért 40-45 ezer forintot kell havonta letenni, rezsi nélkül. A szobabérleti díjak havi 10-15 ezer forint között szóródnak, amire szintén rájön a rezsiköltség, míg a szépen felújított családi házakért − ugyancsak rezsi nélkül − havonta 50-130 ezer forint között kell fizetni, plusz 2-3 havi díj a kaució összege.

Pécsett − mint azt Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértő Iroda ingatlanforgalmazási szakembere kifejti − még csak a kínálat van jelen a piacon, de nagyon várják a diák bérlőket a tulajdonosok, hiszen a városban már tavaly is csökkentette a keresletet a több mint négyezer korszerű kollégiumi férőhely, ahol rezsivel együtt havi 20-22 ezer forintból megoldható a lakhatás. Ennek következtében a lakásbérleti díjak sem túl magasak: az egyetem közelében a 2 szobás lakásokat 40-50 ezer forintért, távolodva 5-10 ezer forinttal olcsóbban ki lehet venni. A kaució összege többnyire egyhavi bérleti díjnak felel meg.