Az ingatlanközvetítők egyöntetű véleménye szerint az értékesítési árak emelkedése mára megállt és a korábbi magas szinten stagnál, de hamarosan akár árcsökkenést is előidézhet, ha ismét megnövekszik a kínálat. Az árfolyamgát egyik hatásaként ugyanis emelkedésnek indulhatnak a korábbi devizahitelesek törlesztőrészletei, ami nyomást gyakorol rájuk, hogy ingatlanaikkal lépjenek ki a piacra. Mindez akár egy 5-10 százalékos árcsökkenést is eredményezhet.

Az alku mértéke viszont egyelőre nem növekedett. Úgy tűnik, hogy a társasházi lakások tulajdonosai nagyon kitartóak, legfeljebb 5 százalékos árcsökkentést lehet elérni az ártárgyalások során a lakások esetében, míg családi házaknál kicsit többet: 5-12 százalékot.

Hol járnak most az árak Dél-Pesten?

A XIX. kerületi lakótelepen például egy 59 négyzetméteres, felújított lakást 246 ezer forintos négyzetméteráron adtak el, míg az Óvárosban egy 56 négyzetméteres, kétszobás, hallos, felújítandó házrész eladási négyzetméterára 220 ezer forint volt. Ugyanakkor egy 41 négyzetméteres, XX. kerületi, a központhoz közel fekvő téglalakás esetében 283 ezer forintos négyzetméterárról beszélhetünk.

Ami az újépítésű ingatlanokat illeti, a XXI. kerületben egy 100 négyzetméter körüli családi ház vagy ikerház ára 35-36 millió forint körül alakul. Ez azt jelenti, hogy az árak 350-400 ezer forint körül mozognak, de persze ennél drágább, 450 ezer forintos négyzetméteráron kínált ingatlanokkal is lehet találkozni a piacon.

Kevesebben a befektető, több a kölcsön

A vevők 50- 70 százaléka hitelt vesz fel, amihez persze kell a minimum 20-25 százalékos önerő, ami egy 10 milliós ingatlannál eléri a 2-2,5 millió forintot. Az átlagos hitel mértéke egyébként 4-5 millió forint.

A nyáron jellemző erős kereslet szeptember közepére kissé megtorpant a kerületi ingatlanpiacon, a vevők a mérsékelt az ingatlanválasztékra panaszkodnak. A csok csak az év első pár hónapjában fokozta a forgalmat, azóta viszont nincs számottevő kereslet a támogatásra: új lakásoknál egyáltalán nem érzékelni az érdeklődést, kizárólag használt ingatlanoknál él a lehetőséggel néhány ügyfél.

Az ingatlanközvetítők várakozásai szerint az árakra a dél-pesti régióban az új lakások nem lesznek hatással, mivel nincs nagyobb új projekt. Csepelen eközben az rontja a helyzetet, hogy megszigorították a telekkiosztási feltételeket: ezer négyzetméternél kisebb telekre nem lehet társasházat építeni.

Mit könnyű most eladni?

A legkeresettebb kategóriát most az olcsó lakások jelentik, a kisebb méretű, 1,5 szobás, esetleg kétszobás panellakások, a 10 millió forint körüli házrészek, a 20-25 milliós családi házak a legfelkapottabbak. Ezek mellett persze az újszerű, 2000-2008 között épült, újszerű téglalakásoknak van biztos vevőköre.

Minél közelebb található a metróhoz egy utca, annál kedveltebb a vevők körében. Így Kispesten a lakótelepi városrész metró-közeli utcái és a Wekerle-telep ingatlanai vonzóak a vevők számára, míg a XX. kerületben ugyancsak a központi részen lévő panellakások. A XVIII. kerületben sok esetben csak a Szarvas csárda térig keresnek otthont a vevők.