Az Orbán-kormány 2011. október 19-én döntött a Várbazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről - válaszolta írásban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére. Az északi pavilon és a Vízhordó lépcső szakaszára jogerős építési engedély és kiviteli tervek állnak rendelkezésre, így az uniós forrásból tervezett felújítás a kormány támogató döntését követően, rövid időn belül elkezdődhet. A felújított épületet várhatóan 2014-ben adják át.

A tervek szerint az épületegyüttes helyreállítása egyben közvetlen kapcsolatot is biztosít majd a Királyi Palota és a Várbazár között. A térszint alatt kialakított 300 férőhelyes mélygarázs mellett - szintén a földfelszín alatt - rendezvényközpontot is kialakítanak.

Az Ybl Miklós által tervezett és a világörökség részét képező Várbazárt a World Monuments Fund műemlékvédő világszervezet 1996-ban a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolta. A korábbi kormányok mulasztásai miatt az épületegyüttes felújítása nem tűr további halasztást, jelenlegi állapotában ugyanis használhatatlan és életveszélyes - írta Fellegi.

A kormány az épületegyüttes méltó helyreállítása érdekében az új Széchenyi Terv nemzeti programjai között szerepelteti a Budai Vár és a Várbazár felújítását, valamint a Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozását. A Budai Várnegyed megújításához szükséges állami feladatok koordinálására miniszteri biztost neveztem ki - olvasható a miniszter levelében.