BUX
38971

Indulhat a volt tévészékház felújítása

A kanadai Tippin Corporation megkapta a hivatalos építési engedélyt a budapesti Tőzsdepalota - volt tévészékház - projektjéhez, a beruházás nagysága 130 millió euró, a várhatóan 2014-ben befejeződő fejlesztéssel az épületben 35 ezer négyzetméter luxus iroda- és üzlethelyiséget alakítanak ki.

MTI-Eco, 2010. december 2. csütörtök, 15:50

Michael Tippin 1996-ban alapította cégét, kifejezetten műemlék épületek felújítására, eddig 16 projektet fejezett be 1 milliárd amerikai dollár invesztícióval.

Tevékenysége súlypontját 2006-ban helyezte át Közép- és Kelet-Európára, dolgozik Berlinben és a Baltikumban is.

A Tőzsdepalotát 4,5 milliárd forintért vásárolta meg a fejlesztő, és összesen 130 millió eurót (36,4 milliárd forint) fog rá költeni, tehát a vételár eltörpül a felújítás költségéhez képest.

Az épületből ugyanis csak a Szabadság téri főbejárat és az előcsarnok maradt meg többé-kevésbé eredeti állapotban.

Az épület északi végében lévő "bazilika" volt az értéktőzsde, míg a déli ugyanilyen tér az árutőzsde.

Ezeket az idők során stúdiókká és más tévés létesítményekké építették át, vagyis az épület 80 százalékát, belső tereit szétrombolták, a külseje viszont őrzi az eredeti képet.

A felújításnak az eredeti tervek szerint jövő év végére kellett volna befejeződnie.

Az eredetileg Alpár Ignác tervei alapján épült, 1905-ben elkészült eklektikus-szecessziós műemlék épület a világhírű Beyer Blinder Belle Architects & Planners New York-i építésziroda tervei alapján újul meg. Közreműködő a CMA International kanadai-magyar építésziroda