Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakóépületek energetikai korszerűsítésére a központi régióban 100, a központi régión kívül 105 milliárd forint jut. A 0 százalékos kamatozású, 90 százalék intenzitású pályázatok segítségével akár a felére is csökkenthetnek a rezsiköltségek - jegyezte meg. Hozzátette: szinte mindenre pályázni lehet, amivel csökkenthető az energiafelhasználás. A keretösszeg mintegy 50 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő, a támogatási érték felső határa lakóházak esetén 10 millió, lakások esetében 7 millió forint.

Az államtitkár közölte, nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, önkormányzatok és közintézmények számára is biztosítanak visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást energetikai korszerűsítésekre.

Több pályázat indul a megújuló energia támogatására, így például gazdasági társaságok napelemparkok létesítésére visszatérítendő, nulla százalék kamatozású támogatáshoz juthatnak. Szabó Zsolt szerint 2020-ra a megújuló energia részaránya elérheti a kormány által vállalt 14,65 százalékos arányt a teljes energiafelhasználáson belül.

Az államtitkár felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy a közeljövőben megemelt kerettel újra megnyílik a VEKOP energetikai programcsomagja, a távhőszolgáltatás olcsóbbá tételét pedig 50 százalék intenzitású, 45 milliárd forintos keretösszegű pályázatokkal segítik.

A központi régióban kiemelt beruházásként, 50 milliárd forintból új erőmű épül a következő 5 év során: a hulladék és szennyvíziszap energetikai hasznosítására épülő üzem működtetése sem a lakosságot, sem az önkormányzatokat nem terheli - tette hozzá.

Szabó Zsolt szerint a most induló pályázatok vissza nem térő lehetőséget jelentenek a lakosság, a vállalkozások, az önkormányzatok és állami intézmények számára. Felhívta a figyelmet az támogatások átgondolt felhasználására, így például az iskolák állami fenntartású, önkormányzati tulajdonú intézményként akár több program kiírásaira is pályázhatnak.

Az államtitkár közölte: valamennyi pályázat megnyílik az év első felében, a szerződéskötések várhatóan 2018 tavaszáig lezárulnak. Hozzátette: a támogatások révén a kormány terveinek megfelelően tovább csökkenhet a felhasznált energia mennyisége és az energiaköltség is.

A most induló pályázatok részletei a Széchenyi Programiroda honlapján lesznek elérhetők.