Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Éves szinten még mindig erőteljes és gyorsuló drágulás látható az országos albérletpiacon, havi szinten már a lassulás jeleit észleli a KSH és az ingatlan.com. A júliusi változásokat bemutató lakbérindexhez készült elemzésből a kínálati piacra augusztus végén átlagos bérleti díjak is kiderülnek. Országosan közel 23 százalékkal, a fővárosban pedig majdnem 25 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, mint egy évvel korábban.

“Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“Júliusban az előző hónaphoz képest országos átlagban 2,3 százalékkal, Budapesten pedig 3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ez pedig lassulást jelent a júniusi, havi szinten mért 3,8 és 4 százalékos növekedéshez képest. Az augusztusban látott kínálatbővülés azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat” – mondta Balogh.

Augusztusban a budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak.

A legolcsóbb kerület Csepel, ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon,

a több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A 195 ezer forintos budapesti átlag feletti összeg jellemezte az összes budai kerületet, valamint a pesti oldalon a Belvárost, Terézvárost és Angyalföldet.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, ott 160 ezer forint az átlagos bérleti díj, Győrben és Veszprémben pedig 150 ezer forint. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt. Pécsen 120 ezer forintért lehet átlagosan lakást bérelni. Miskolcon átlagosan 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.