Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten egyszobás lakást átlagosan havi 96 ezer és 116 ezer forint között lehet bérelni, elhelyezkedésétől függően, míg a vidéki nagyvárosokban már 73 ezer forinttól elérhető egy kis garzon. A magas árak és a költségek megosztása miatt ugyanakkor jellemző a közösségi lakáshasználat a hallgatók körében, azaz összeáll 2-4 fő, és közösen bérel egy nagyobb lakást - mondja Soóki-Tóth Gábor, az OC vezető elemzője.

A diákok, fiatal pályakezdők, az egyetemi élet során összeszokott baráti társaságok elsősorban anyagi megfontolásból választják a közös életet: egy 140-160 négyzetméteres lakást közösen bérelve egy főre vetítve lényegesen olcsóbb a lakhatás, mint önállóan egy kis lakást bérelve. A közös bérlésre alkalmas 2-3 szobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban havi 144 ezer és 253 ezer forint között mozog, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 112 ezer forint havonta. Aki csak szobát szeretne bérelni, a vidéki nagyvárosokban átlagosan havonta 40 ezer, Budapesten 52 ezer forintot kell átlagosan fizetnie.

Az egyetemisták nagy bánatára jelentősen nőttek az albérletárak az elmúlt években. Míg 2009-ben a VI. kerületben átlagosan 1798 forintot kértek el négyzetméterenként a bérlőktől az OC adatai szerint, addig 2018. első félévében ez a szám 3139 forint volt. Ez pedig azt jelenti, hogy míg 2009-ben egy 40 négyzetméteres ingatlan bérlése ebben a kerületben 71 920 forintba került átlagosan, addig idén már 125 560 forintot kellett fizetnie annak, aki Terézvárosban szeretne egy garzont bérelni.

Az árak kivétel nélkül minden kerületben jelentősen emelkedtek.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel