Májusban gyorsuló ütemben nőttek a lakbérek: az előző évi kínálati árakhoz képest 21 százalékkal került többe a lakásbérlés – írja tájékoztatójában a KSH. Az év elejétől az országos és a fővárosi lakbérárszint is meredeken ível felfelé, mindkét területen egyaránt 21 százalékos emelkedést mért a statisztikai hivatal.

A pesti belső kerületekben volt a legszembetűnőbb az áremelkedés: egy év alatt 24 százalékot drágultak az albérletek, míg a külső kerületekben ez a szám 13 százalék volt. Áprilisról májusra 2,5 illetve 2,6 százalékkal nőttek az árak Budapesten, illetve országosan. A járvány előtti, 2020. januári áraknál országosan 9,7, Budapesten 5,8 százalékkal többet kellett fizetnünk.

Érdekesség, hogy a nem megyei jogú kisvárosokban az albérletek átlagos területe 63 négyzetméter, sőt, Pest megyében 70 négyzetméter az átlag. Ezzel szemben Budapesten az átlagos kiadó lakás 54 négyzetméteres.

Országszerte a társasházi lakások teszik ki az albérletpiac túlnyomó részét, 93,6 százalékát, míg a családi házak aránya 6,4 százalék. Budapesten ennél is kevesebb családi házat lehet bérelni, ezek az ingatlanok mindössze a fővárosi piac 3,1 százalékát teszik ki.