Jelentősen veszített vonzerejéből a Balaton az ingatlanpiacon az elmúlt két évben – derül ki az OTP friss lakóingatlan-értéktérképéből.

Eszerint Veszprém megyében volt a legalacsonyabb az áremelkedés, 2,4 százalék, szemben Zala megye 25 százalékos, vagy Heves megye 21 százalékos drágulásával. A fővárosi agglomerációs drágulás még nagyobb fokozatba kapcsolt, Pest megyében 20 százalékkal nőttek az árak. 

A 2021-es év ingatlanpiaci szempontból minden várakozást felülmúlt, de a balatoni áremelkedés vesztett lendületéből. Az idei második félévben a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok hatására pedig érezhetően csökkenhet is a kereslet – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A forgalom szinte mindenhol két számjegyű mértékben bővült tavaly, országosan közel 30 százalékkal. Tavaly közel 170 ezer üzletet bonyolítottak le, ilyen 2007 óta nem volt. Az adásvételek száma Győr-Moson-Sopron megyében ugrott meg leginkább, Győrben 76 százalékkal több üzletet kötöttek, mint 2020-ban.

Tavaly nyolcadik évébe lépett a folyamatos reálár-növekedés: 12,5 százalékkal nőttek az ingatlanárak, igaz, a negyedik negyedében már csak minimális növekedés volt. 

A budapesti 714 ezres átlagos négyzetméterár továbbra sem hasonlítható a vidéki viszonyokhoz, de Somogy megye egyre inkább kapaszkodik, ott egy négyzetméter már 520 ezer forintba kerül átlagosan. Nógrád megyében a 17 százalékos áremelkedés ellenére is csak 138 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Salgótarjánban is több mint 20 százalékkal nőtt az átlagár, amely 164 ezer forintra nőtt,

Szekszárdon viszont fél százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára tavaly.

2020-ban éppen Szekszárd volt az a megyeszékhely, ahol a legnagyobb mértékben nőttek az ingatlanárak.