Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március közepén jelentkezett a pénzéért a legutóbbi lottóötös nyertese, aki bevallása szerint az összegből egyebek mellett ingatlanvásárlásra is fordít. A 3,959 milliárdos nyeremény minden idők 5. legnagyobb szakítása a lottón, ebből tulajdonosa a legfrissebb és a 2019-es OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatainak összevetése alapján csinos ingatlanvagyont tud összerakni - igaz, kissé szerényebbet, mintha egy évvel korábban ütötte volna meg a főnyereményt.

"Bár még nem rendelkezünk végleges 2020-as adatokkal és bár településenként, valamint ingatlantípusonként is megfigyelhetőek elmozdulások, azt elmondhatjuk, hogy a koronavírus járvány és az ingatlanpiaci megtorpanás sem befolyásolta alapvetően a lottónyertes ingatlanpiaci lehetőségeit" - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A budapesti átlagár 635 ezerről 653 ezer forintra változott, így a számoláshoz egy 50 négyzetméteres lakást alapul véve 2019-ben 126, míg a 2020-as adatok alapján valamivel kevesebb, 123 fővárosi lakást vásárolhatnánk a nyereményből.

A főváros legexkluzívabb kerületeit vizsgálva, az V. kerületben 2019-ben és 2020-ban is 80 (az ország jelenleg legdrágább irányítószám-körzetében, a 1056-osban pedig csak 75) ötven négyzetméteres lakást lehetne vásárolni, az I. kerületben viszont 98 helyett tavaly már csak 96 lakásra lenne elég a lottófőnyeremény. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján 2020-ban az árváltozás az olcsóbb, kevésbé frekventált fővárosi kerületek esetében egyértelműen pozitív előjelű volt, így ezeken a környékeken szinte mindenhol kevesebb lakásra futna a nyeremény 2019-hez képest. A legnagyobb változás a X. (163 helyett 148), XVII. (173 helyett 159) és XX. (187 helyett 174) kerületben figyelhető meg.

Egy megyére és a lehető legtöbb ingatlan megvásárlására fókuszálva Nógrád megye lenne a legjobb választás. Itt az átlagárak emelkedésének ellenére is 349 száz négyzetméteres ház férne bele, közel hatszor annyi, mint Budapesten vagy három és félszer annyi, mint Győr-Moson-Sopron megyében.

Csak a községi jogállású településeket vizsgálva Nógrád (570) és Bács-Kiskun megyében (438) jutna meg a legtöbb házra, ráadásul az átlagárak csökkenésének köszönhetően többre is, mint 2019-ben. Ugyanakkor a legrosszabbul Győr-Moson-Sopronban járna a szerencsés játékos, ahol csupán 130 házra futná a nyereményből, ami ráadásul 16-tal kevesebb, mint 2019-ben, hiszen az átlagár itt tavaly is látványosan emelkedett.

A megyeszékhelyek közül Salgótarján drágult tavaly a legnagyobb mértékben, azonban még így is itt lehetne a legtöbb, 50 négyzetméteres lakása a nyertesnek, összesen bevallása szerint az összegből egyebek mellett ingatlanvásárlásra is fordít 594.

A több éve tartó áremelkedés ellenére is a legolcsóbb nagyvárosok közé tartozó Miskolcon 337, Békéscsabán 330, míg Szolnokon 303 lakásból álló ingatlanbirodalmat lehetne építeni. A jelenleg legdrágábbnak számító Debrecenben, Székesfehérváron és Veszprémben pedig egységesen nagyjából 190 lakás férne bele, mindenhol valamivel kevesebb, mint 2019-ben.